YORGO KIRBAKİ

ATİNA - Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İstanbul’da 2000 yılında ölen Yunan vatandaşı Polikseni Foka-Pistika’nın serveti ile ilgili mahkâmiyet kararına itiraz etmedi.
AİHM’nin 29 Temmuz 2009’da verdiği karara itiraz süresi 29 Aralık’ta doldu. Artık 29 Mart 2010 tarihine kadar taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa AİHM Türkiye’nin Polikseni Foka-Pistika’nın kardeşleri Evangelos ve Yannis’e ödeyececeği tazminatı belirleyecek.
Fokas kardeşler, 1943’te 11 yaşında iken İstanbul’da yaşayan Türk vatandaşı Apostolos- Elisavet Pistikas çiftnce evlatlık edinilen ancak ölünceye kadar Yunan vatandaşlığını koruyan ablaları Polikseni’nin servetini 24-25 milyon avro olarak hesaplıyor.
Yunanistan’da doğan Poliskeni Foka Pistika, İstanbul’da ikamet eden Yunan kökenli Türkiye vatandaşı Apostolos- Elisavet Pistikas çiftince evlat edinilmişti. 1981’de üvey babası, 1987’de de üvey annesi ölünce büyük bir servetin sahibi oldu. 199’de akli melekelerini kaybettiği teşhisiyle Balıklı Rum Hastanesi’ne kaldırıldı. Polikseni’nin Yunanistan’da yaşayan kardeşlerinin vasi tayin edilmeleri talebi kabul edilmedi. Yasal dayanak, 1964 tarihli hukuki düzenlemelerdi. Makamların iddiasına göre bu düzenlemelere göre Yunan uyruklu bir kişi Türkiye’de vasi olamamaktaydı. Makamlar, Yunanistan’ın Türk uyruklulara benzer bir uygulama yaptığını mahkemeye iletti. 1997’de mahkemece başvuru doğrultusunda, Foka’nın vasiliği iptal edildi. Ertesi yıl karar Yargıtay’ca onandı ve kesinleşti. Böylelikle, Foka’nın tüm gayrimenkulü Hazine’ye devroldu. Ayrıca Foka’nın hesaplarına da el konuldu. Fokas kardeşler bunun üzerine AİHM’ye mülkiyet haklarının engellendiği gerekçesiyle dava açtı.

AİHM, ‘ Türkiye’de Yunan vatandaşlarının, Yunanistan’da Türk vatandaşı vasilerin mal edinmesini engelleyen bir yasağın olmadığını belirterek Türkiye aleyhine karar verdi. Türkiye’nin itiraz etmemesi üzerine karar kesinleşti. Fokas kardeşlerin avukatı Dimitris Geltis “Bu karar sonraki davalarda örnek oluşturacak. Tarihi bir karar söz konusu” dedi.  (Radikal)