AKP’li hukukçu kurmaylar, Anayasa değişikliği taslak metnine, yapılan temaslar sonrasında öneri ve teklifleri değerlendirmek üzere yeniden bir araya geldi. Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı toplantının geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

AKP Genel Merkez binasında bir araya gelen hukukçu kurmaylar Anayasa değişikliğine son şeklini vermek üzere, yeniden topladı. Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek, Ömer Çelik ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı.

Genel Merkeze gelişlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Yazıcı, Anayasa değişikliğinin Genel Kurul görüşmeleri sırasında AKP’den bir grup milletvekilinin “hayır” yönünde oy kullanacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, “Fire konusunda söylentiler üzerinden fikir yürütmek sağlıklı değil. Arkadaşlarımız düşünürler, ülkenin çıkarları doğrultusunda hareket ederler. Yapılan Anayasa değişikliği de ülkenin çıkarları doğrultusunda hazırlanıyor. Fire beklemiyoruz” dedi.

-PAKETE EKLEMELER OLACAK-

Adalet Bakanı Ergin de, çalışmalar ile ilgili soruları yanıtlarken, “Yaptığımız temaslar doğrultusunda bize iletilen talepleri değerlendireceğiz. Pakete yeni eklemeler olabilir” yanıtını verdi.

Genel Başkan Yardımcı Çelik ise aynı yöndeki soruları, “Sayın Başbakan, Anayasa değişikliği teklifini Mart ayı sonuna doğru Meclis’e sunulacağını söylemişti. Zaten burada birkaç gün kaldı. Yetiştirmeye çalışıyoruz. Bütün teklif ve önerileri değerlendireceğiz. Taslağın özü demokrasinin standartlarını yükseltmek, bireysel hak ve özgürlükleri genişleten önerilerin hepsi masada” şeklinde yanıtladı.(ANKA)

Yazıcı, Genel Merkez'e gelişinde bir gazetecinin "Anayasa değişikliğine ilişkin oylamada AK Parti'den fireler olacağı" yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, "Kim söylemiş, kiminle konuşmuş? Söylentiler üzerinde fikir yürütmek sağlıklı değildir. Bizim arkadaşlarımız düşünür taşınır, ülkenin çıkarı neyse o doğrultuda hareket eder. Ülkenin çıkarına yapılacak Anayasa değişikliğini hayata geçirir" dedi.

Yazıcı, pakette değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soruya da, toplanıp tartışacaklarını, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmelerdeki önerilerin değerlendirileceğini belirtti.

Bir başka gazetecinin "Fire olacağını düşünüyor musunuz? Size bu yönde duyum geldi mi?" sorusuna Bakan Yazıcı, "Hayır. Duyum işte... Yazıyorsunuz, duyum o. Siz söylüyorsunuz, sizden duyuyoruz" yanıtını verdi.

Bakan Yazıcı, siyasi partilerin Hazine yardımından yararlanabilmeleri için almaları gereken oy oranında her hangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de, "Bunu iyi etüt etmek lazım. Bana göre şu anda normal gibi geliyor ama bütün bunlar hiçbir şey tartışılmayacak demek değildir" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, paketi gözden geçirdiklerini belirterek, pakete yeni eklemeler yapabileceklerinin sinyalini verdi.

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de tasarının Meclis'te ne zaman görüşülmeye başlanacağının sorulması üzerine, "Sayın Başbakanımız 'Mart sonu gelmeden Meclise sevk ederiz' demişti. Biliyorsunuz zaten 2-3 gün kaldı. Bugün kapsamlı bir çalışma yapılacak bütün teklifler değerlendirilecek. Biliyorsunuz bu taslağın özü demokrasinin standartlarını yükseltmek, bireyin hak ve hürriyetlerini artırmak. Bu içerikle uyumlu olan her öneri, her taslak, önerenin kim olduğuna bakılmaksızın masada değerlendirilecek" dedi.

Çelik, "Taslağa yeni maddeler eklenebilir mi, YÖK'le ilgili?" sorusu üzerine, " Tek tek maddelerle ilgili bir şey söylememem ama taslağın demokratik içeriği ile uyumlu, kimin önerdiğine bakılmaksızın her madde masada. Tek tek bakılacak" yanıtını verdi.

Toplantının akşam geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada, pakete rötuşun en geç pazartesi akşamı ya da salı gününe yetiştirileceğini söylemişti. Cnn Türk



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.