Bir basın mensubunun YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal kararına ilişkin bir sorusu üzerine Kuzu, "YSK'nın kararını ben çok yanlış görmüyorum, hukuk noktasından söylüyorum. Çünkü Anayasa'mızda ve yasalarımızda bu konuda çok açık hüküm var. Bu, 1961'den beri de var, yeni bir
kural değil bu' diye konuştu.

Burhan Kuzu, hükme göre bir yıl ve daha fazla mahkumiyet alan kişilerin milletvekili olamayacağını belirtti.

"Zaten YSK zaman zaman çok yanlış kararlar verir" diyen Kuzu, "Ama belki en doğru kararlardan birisi budur maalesef. Bu manada öyle denk geldiği için söylüyorum. Hukuka uygun kararlardan bir tanesi bu. Siyaseten doğru mu o ayrı bir mesele" diye konuştu.

"Bile bile müracaat... "

YSK'nın siyasi olarak hareket edemeyeceğini vurgulayan Kuzu, "YSK mecburen eldeki metne göre hareket ediyor" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, karar nedeniyle yaşanan toplumsal tepkileri de değerlendirdi.

Kuzu, "Bu iş, hiçbir zaman, 'Zorla biz seçime gireriz, gerekirse banka, gerekirse PTT'yi, vatandaşın arabasını yakarız' şeklinde olmaz. Bu yöntemlerle bir yere varılmaz. Bu çok yanlış yöntemdir. Ben merak ediyorum, bunun böyle olacağı besbelli olduğu halde, bile bile nasıl böyle bir müracaat yapılır onu da anlayamıyorum" şeklinde konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı sözlerine, "Demek böyle bir zemin mi oluşturulmak istendi diye insanın aklına şeytan getiriyor. 'Bunu kullanabilir miyiz?' diye düşünüldü, seçim döneminde, öyle görüyorum" diye devam etti.

"Bir ön inceleme komisyonu kurulabilir ve ilk teslim edildiği anda dosyalarda eksiklikler incelenebilirdi" diyen Kuzu, "Geç kalınmış bir şey yok. Eğer gerçek anlamda o evrakları getirirlerse zaten sorun çözülür. Bunu taşkınlık yaparak, milletvekili arkadaşlarımızın gençlerin önüne düşerek orayı yakmak burayı basmak... Bunlar, Türkiye'ye hiç bir şey kazandırmaz, demokrasiye de bir şey getirmez" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılaçdaroğlu'nun, Meclis'in olağanüstü toplanmasına yönelik çağrısına ilişkin görüşleri sorulan Kuzu, "Bu tamamıyla, 'Şu ortamdan, acaba siyasete bir şey çıkarır mıyız' diye, bir anlamda nemalanmaktan başka bir şey değil. Söylediğinin hiçbir tutar tarafı yok Kılıçdaroğlu'nun, hiçbir mantığı yok. Seçime başlamışız, şu anda çalışmaya gidiyoruz, bütün siyasi partiler alana inmiş vaziyette. Diyelim böyle bir çağrıda bulundunuz, aklı zorlayan bir şey, ama nasıl olacak?" dedi.



Cnn Türk