Ankara’yı dün hareketlendiren patlamalar, saat 20.50’de meydana geldi. Adalet Bakanlığı’nın girişindeki otoparka ve ziyaretçi girişinin bulunduğu bölüme iki el bombası atıldı. Saldırıda, bir personelin eşi hafif yaralandı. Çevrede bulunan güvenlik kameralarından saldırganın erkek olduğu, iki bombayı attıktan sonra koşarak uzaklaştığı belirlendi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin saldırılarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı’na yapılan bombalı saldırıyla ilgili konuşan Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı’nın otoparklar bölgesine 2 el bombası atıldığını, bir personel eşinin hafif yaralandığını, tedavisinin ayakta yapılarak taburcu edildiğini ifade etti. Bakan Ergin, AK Parti Genel Merkezi'ne yapılan saldırının lav silahıyla gerçekleştirildiğini belirtirken, "Genel merkezimize muhtemelen bir lav silahı ile mühimmat atımı yapılmıştır. Bir miktar maddi hasar söz konusu, onun dışında bir sıkıntı yok" diye konuştu.

AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NE ROKETLİ SALDIRI

Olay sırasında çevrede bulunan 19 kişi, bilgilerine başvurulmak üzere emniyete götürüldü. Aynı anda AK Parti Genel Merkezi’ne de saldırıldığı bilgisi geldi. Eşzamanlı saldırı üzerine bakanlığın ve genel merkezin etrafında güvenlik çemberi oluşturuldu. AK Parti’ye lav silahlı saldırıda, 8’inci kattaki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın makamı ile altındaki toplantı odasının bulunduğu katların arası isabet aldı. 

BAŞBAKAN DANİMARKA’DA ÖĞRENDİ
Danimarka’da bulunan Başbakan Erdoğan, patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den bilgi aldı. Erdoğan’a eşlik eden istihbarat yetkilileri, olay yeri fotoğraflarını gösterdiler. Erdoğan’a sunulan arasında DHKC’nin işaretlerinin bulunduğu bez de var. 


 
BAYRAKLI KAMUFLAJ
Dün gece lav silahlı saldırıya uğrayan AK Parti Genel Merkezi’nde 7 ve 8’nci katlarda camları kırılan duvarı parçalanan hedef noktası asılan Türk bayrağı ile kapatıldı. Zaman zaman rüzgarın açtığı bayrağın altında ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü de gözlendi. 

Olay yerinde incelemelerde bulunan Bakan Ergin, “Türkiye’de ne zaman bir hamle dönemi başlasa, yeni bir atılım yapılsa bu tip provokatif eylemlerle karşılaştık. Yola çıkarken bunları öngörüyorduk. Doğru bildiğimiz istikamette, kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

BAKAN GÜLER: TESPİT VAR, GÖZALTI YOK

Parti genel merkezinde İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Hüseyin Çelik açıklamalarda bulundu. Güler, şunları söyledi: “200 metre ötedeki bir parkta ağaçlıklı bölümün içerisinde silahın ateşleme bölümleri, bir çanta ve bazı malzemeler bulunmuştur. Bunlar genel olarak demokrasi düşmanıdırlar. Tespit var gözaltı yok.”

Bir gazetecinin, bazı internet sitelerinde ve televizyon kanallarında DHKP-C terör örgütünün AK Parti Genel Merkezi'ne bir bildiri bıraktığı yönünde ifadeler bulunduğunu belirterek, değerlendirmede bulunup bulunmayacağını sorması üzerine Güler, değerlendirmeye gerek olmadığını belirterek, böyle bir bildirinin bulunmadığını kaydetti.

Güler, saldırıdan sonra AK Parti Genel Merkezi'ne DHKP-C terör örgütü bayrağı bırakıldığı yönünde iddialar bulunduğunun ifade edilmesi üzerine, “Lav silahının ateşleyicisinin yanında bazı bez parçaları vardı, onları arkadaşlarımız şu anda inceliyorlar ama kesin olarak bir şey söylemem şu anda mümkün değil. Kesinleştirmeden bir tespitte bulunmak mümkün değil. Birçok terör örgütü var, bunlar birçok zamanda yanıltıcı olmak üzere
manipülasyon amacıyla belli eylemleri üstlenebilirler ama biz kesin olarak tespit ettiğimizde zaten gereğini yaparız. Merak etmesinler” diye konuştu.

ÇELİK: TÜRBÜLANSLAR BİZİ KORKUTAMAZ

Çelik de,  “Nereye saldırırlarsa saldırsınlar hesabını vereceklerdir. Türbülanslar bizi korkutamaz” dedi. Olaydan sonra AK Parti’ye dev bir Türk bayrağı asıldı.

AK PARTİ İZMİR İL BİNASI ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Adalet Bakanlığı ve Ak Parti Genel Merkezi’ne Ankara’da düzenlenen saldırının ardından İzmir polisi harekete geçti. Olası olumsuz bir durumun yaşanmaması için Ak Parti’nin Bayraklı’da bulunan İzmir İl Başkanlığı binası önünde polis ekipleri beklemeye başladı. Olayların normal seyrine dönünceye değin ekiplerin bina çevresindeki güvenlik önlemlerinin devam edeceği öğrenildi.


Fevzi KIZILKOYUN - Rıza ÖZEL Miraç YURTSEVEN / ANKARA - HÜRRİYET