Yıldız, son KCK dalgasının ayrıntılarını bilmediği, ancak herhangi bir suçun makuliyetinin o kişinin eğitim seviyesinden bağımsız olduğunun altını çizdi. Yıldız, "Profesörlere uzanıyor, diyorlar. Ben diyorum ki bunu belirleyen suçun kendisidir. Kastım şu: Bir suç varsa devletin üniter devlet yapısına kastı mahsusla girişim varsa ve bu KCK ile şekilleniyorsa bunun taraftarı profesör veya ilkokul mezunu olabilir. Hukuka intikal etmiş bir hususta suç işlenmişse, yasalar önünde hiç farkı yoktur." dedi.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, petrol anlaşması için bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kendisine eşlik eden gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İmzalanan anlaşma ile fiili durumun başladığını ifade eden Bakan Yıldız, Türkiye Petrol Araştırmaları Ortaklığı'nın (TPAO) KKTC'nin etrafındaki 8 ruhsat alanında arama yapacağını kaydetti. Yıldız, petrol ve doğalgaz çıkması halinde yüzde 45'ini Kıbrıs'a vermeyi taahhüt ettiklerini, bu payın Ada'nın tamamına ait olduğunu vurguladı. Yıldız, "Biz bunu şeffaf biçimde açıklıyoruz. Ama, Rum Kesimi'nin Noble Enerji ile yaptığı anlaşmada Kıbrıs lehine maddeler korunmuş mudur? Bunu bilemiyoruz ve açıklanmasını istiyoruz." diye konuştu.
 
Bakan Yıldız, KKTC ile yapılan petrol anlaşması ile TPAO'nun Akdeniz'in en büyük aktörü haline geldiğini bildirdi. Ardından ekledi: "Bu adanın tüm enerji sistematiğini etkileyecek bir gelişmedir. Ruhsat alanları belirlenmiştir. Gözü kapalı bir yerde sondaj yapmayız. Sismik çalışmalar şu ana kadar iyi gidiyor. Koca Piri Reis görevini başarıyla tamamlamış olarak dönecek. Eski filan deniliyor, platformla kıyaslanıyor. Sondaj gemileri ayrıdır. Biz gizli olduğu için açıklamamıştık ama üç tane daha gemi sismik araştırma yapmaya devam ediyor."
 
İsrail fırsatları heba etti

Bakan Yıldız, İsrail'den kendilerine çeşitli proje teklifleri geldiğini ancak fırsatların 'öngörüsüz' Mavi Marmara olayıyla baltalandığını söyledi. Yıldız, "9 vatandaşımızın katledilişi olmasaydı Akdeniz'in enerji dengesi çok daha fazla değişebilirdi. Eğer İsrail özür dilerse tekrar yakalanabilir. Rumların, İsrail'den cesaret bulduğu, İsrail tarafından desteklendiği açık. Bize rağmen çalışmalardan çıkacak petrol ve doğalgazın bizim üzerimizden Avrupa'ya geçişine izin vermeyiz. KKTC'nin hakları garanti altına alınmadan adanın bütünlüğünün hakları olmadan böyle bir şey söz konusu olmaz." görüşünü dile getirdi.
 
Güneydoğu'daki madenler terör sebebiyle işletilemiyor

Bakan Yıldız, bir kısım iç ve dış lobilerin Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasını istemediğini, bu bölgelerdeki madenlerin terör sebebiyle işletilemediğini de açıkladı. Bölgede terörün bitmesiyle en çok madencilik sektörünün gelişeceğini belirten Yıldız, "Bölgede değerli metalik madenler var. Şırnak ve Hakkari mesela. Çok ciddi rakamlar var. Ama terör yüzünden çıkartılamıyor." dedi. Bakan Yıldız, önlerindeki bir diğer engelin ise çevreci baskı olduğunu bildirdi. Diyarbakır'da petrol kuyusu ruhsatı olan bir yerde genişleme alanı talep edildiğini, doğru talep karşısında "Sanayileşme adına biz buradan vazgeçebiliriz." cevabını verdiklerini aktaran Yıldız, Ergene havzasında 500 milyon ton (50 milyar dolarlık) kömürün bulunduğunu belirtti, ancak çevre adına yeni bir teknoloji bulununcaya kadar çıkarmayacaklarının altını çizdi. Yargı mensuplarının açılan davalarda Türkiye'nin gelişmesine hassasiyet göstereceklerini düşündüğünü kaydeden Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelişmiş ülkelerin 442 nükleer santrali var. Bugün 46 tane enerji santral başvurusu var, 46 tane de itiraz var. Bunu normal bulmuyorum. Nükleer patlayacak, kömür kirli, su coğrafya bozuyor, rüzgar kuşlar ölüyor, jeotermal yer altı jeolojisi bozuluyor, dediler. Biri bana söylesin hangi yatırımı yapayım? Büyüyen ülkelerin büyümeyen enerji sektörü olmaz. Çevreye rağmen enerji yatırımı yapmadık, yapmayız. İtirazların bir kısmı samimi olabilir ama bir kısmı da art niyetli. Bir kısım lobilerin desteği var."
 
CHP'ye Petkim eleştirisi

Bakan Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediye-si'nin Türkiye-Azerbaycan işbirliğiyle Aliağa ilçesindeki Petkim Rafinerisi'nin içine kurulacak 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi projesini, imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye vermesine de tepki gösterdi. İzmir'de çok önemli bir yatırımın temelini attıklarını belirten Yıldız, "Ama CHP mahkemeye koştu. Benim başkana söyleyeceğim şey şu: Türkiye'nin stratejik kararlarını düşünmüyorsanız bari İzmir'i düşünün. 5 bin kişilik istihdamdan, 5 milyar doların oraya akmasından bahsediyoruz. Türkiye'nin 2 büyük rafinaj merkezinden bir tanesini mahkemeye götürmek, Türkiye'nin kalkınmasına karşı çıkmak demektir. O gün törenlerde bulunup da sonra böyle bir eyleme girmesinden üzüldüm." ifadelerini kullandı.


Zaman