Kadir CAN
NTV

ŞANLIURFA - Suriye sınırındaki çatışmalar Türkiye tarafını etkilemeye devam ediyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçe merkezine Suriye'den atılan top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti; 3'ü polis, 13 kişi yaralandı. 

Sınıra yaklaşık 200 metrede Toprak Mahsulleri Ofisi'nin lojmanlarının olduğu bölgeye saat 15.30 sularında bir top mermisi isabet etti. Burada bir can kaybı yaşanmadı.

Bu olayın üzerinden bir saat geçmeden bu kez aynı bölgedeki Kazım Karabekir Caddesi'ne iki havan mermisi düştü. İkinci patlamanın ardından bir anne ve 4 çocuğu hayatını kaybetti.

Patlama sonrası bölgede büyük panik yaşandı ve vatandaşlar kaçışmaya başladı.

Sınırdan top ve çatışma sesleri gelmeye devam ediyor. Bölgede emniyet ve jandarma güçleri yoğun önlemler aldı.

Sınıra yakın 50 kilometrelik bölgede korku yaşanıyor.



ESAD
BİRLİKLERİNDEN GELMESİ MUHTEMEL
NTV canlı yayınına telefonla katılan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, “Bir top mermisi TMO lojmanların düştü, can kaybı yoktu. Ancak daha sonra bir evin üzerine bir top mermisi daha düştü. Hem ölümüz hem yaralımız var. 3 ölü, 9 yaralı var. Ambulanslar yaralıları hastaneye götürdü” diye konuştu.

İlçede panik yaşandığını belirten Ayhan, “Vatandaşlar arasında 10 gündür tedirginlik yaşanıyor. Ne zaman benim üzerime top mermisi düşer korkusu var” dedi.

Sınırın öbür tarafında şiddetli çatışmalar yaşandığına dikkat çeken Ayhan, şöyle konuştu: “Karşı taraftaki ilçe muhaliflerin elinde, Esad’ın ordusu da karşı tanklar ve havanlarla atışları yapıyor. Mermiler de bizim ilçeye isabet ediyor. Mermilerin Esad’ın birliklerinden atıldığı kanaati oluşuyor.”

Konuyu valiyle görüşeceklerini ifade eden Ayhan, “Gerekirse boşaltırız, ne gerekiyorsa yaparız” dedi.



ŞAM'DAN AÇIKLAMA YAPILMADI

Şam yönetiminden patlamaya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesindeki sınır kapısı muhaliflerin eline geçmişti. Telabyad'ın muhaliflerin elinde olması Esad yönetiminin kuzeydeki kontrolünü etkiliyor.

ÜÇ GÜN ÖNCE DE YAŞANDI
Geçtiğimiz cuma yine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle maddi hasar oluşmuştu. Büyük paniğe neden olayda 3 kişi hafif şekilde yaralanmıştı. Türkiye, yaşanan olayın ardından Suriye'ye nota vermişti.

ÇATIŞMALAR İKİ HAFTADIR SÜRÜYOR
18 Eylül'de sınırda başlayan çatışmalar nedeniyle sınıra yakın okullar eğitime kapatılmıştı.