Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, "Yeni anayasa ile istediğiniz kadar eşitlikçi, temel hak ve özgürlükleri getirin. Uygulama noktasında eğer herkese eşit durmazsanız ve aynı noktada bakmazsanız oradan sonuç alamazsınız" dedi.

Demir, panelde yaptığı konuşmada, bütün Alevilerin ülkede yok sayıldığını, asimilasyona uğradığını ileri sürerek, Alevilerin bir arada ve birlikte olmak zorunda olduğunu ifade etti.

Yeni anayasadan sonuç alma şansının sıfır olduğunu savunan Demir, "Dolayısıyla inanç özgürlüklerin olmadığı ülkede yurttaşlıktan, dinden ve ırktan bahsedilemez. Ülkede son birkaç aydır barış süreci yaşanıyor. Çözüm süreci içerisinde malesef Aleviler yok. Buna rağmen Ankarada 3. Büyük Alevi Kurultayı'nı düzenledik. Amacımız barış sürecine katkı koymak, anaların, bacıların gözyaşını dindirmekti" diye konuştu.

Türkiye'de 20 milyon Alevinin yok sayılmasına rağmen sonuç almaya çalıştıklarını belirten Doğan, yeni anayasa hazırlanırken Alevilerin taleplerinin göz ardı edildiğini savundu.

Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni anayasa ile istediğiniz kadar eşitlikçi, temel hak ve özgürlükleri getirin. Uygulama noktasında eğer herkese eşit durmazsanız ve aynı noktada bakmazsanız oradan sonuç alamazsınız. Bütün siyasilerin uzlaştığı maddelerde Alevi ve Kürtlerle ilgili bir şeyler yok. Niçin anayasa yapıyorsunuz. Yeni anayasa yapılırken Alevilere bir şeyler verilmiyor. Zaten biz bir şey beklemiyoruz, bu çok net. Bizim zorunlu bir din dersi mücadelemiz var. Önümüzdeki süreç Aleviler için çok daha zor ve etkili olacak. Dün İstanbul'daki cemevimiz kurşunlandı. Böyle bir noktada geldiğimiz yere bakın, çok vahim. Önümüzdeki süreçte bunların yapacağı çalışma bizi yok etmektir. Toplumu tamamen dışarıda bırakmaktır."

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Türkiye'nin en önemli konusunu tartıştıklarını kaydederek, kimsenin dinine sözleri olmadığını, tek mücadelelerinin Alevi mücadelesi olduğunu söyledi.

Alevilerin, yeni anayasada 72 milletin var olmasını beklediğini dile getiren Geçmez, şöyle devam etti:

"Alevilerin gözüyle anayasadan bahsedeceksek, Aleviler anayasada 72 milletin var olmasını bekliyor. Aleviler anayasada 72 milletin varlığı olduğu zaman Türkiye'de anayasa olduğuna inanacaktır. Bir anayasa bir etnik ve dinsel temele dayanmadan o ülkede laiklikten, hukuktan bahsediliyorsa bu, Türkiye'nin çözümü olacaktır. Bu topraklar çok zengin topraklardır."

Panele Doğan ve Geçmez'in yanı sıra Alevi Enstitü Bilim Kurulu Üyesi Ayhan Yalçınkaya, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Kemal Bülbül ve davetliler katıldı.




AA