Türkiye genelinde bugün aynı saatlerde Alevi Kültür Merkezleri tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. Kayseri Alevi Kültür Merkezi'nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına, merkez üyeleri ile Aleviler katıldı. Merkez adına açıklama yapan Başkan avukat Sedat Ok, din derslerine Alevilik, Bektaşilik, Nusayrilik ve Caferilik ilgili bilgilerin konulmasının Sünni mezhebe güdümlendirilmiş Alevilik anlayışı oluşturacağını belirterek şunları söyledi:

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim 4.sınıftan başlamak üzere, ortaöğretim 12. sınıfa kadar din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarına Alevilik, Bektaşilik, Nusayrilik ve Caferilik ile ilgili bilgilerin konulduğunu açılayarak, yeni eğitim döneminde okutulacağını duyurdu ve okulların açılmasıyla da öğrencilere okutulmaya başlatıldı. Bu uygulamayla birlikte, Sünni mezhebe güdümlendirilmiş bir Alevi anlayışı oluşturup çocuklarımızı yok etmeye başladı.

Sadece Alevilerin değil, Türkiye'nin sorunu olan zorunlu din dersine karşı, demokratik kitle örgütlerinin yıllardır verdikleri hukuk ve demokrasi mücadelesi, Alevi örgütlüğünün önderliğinde süremeye devam edecektir. Siyasi iktidarın Alevilik adı altında din dersi kitaplarına koymuş olduğu ve sadece asimilasyona hizmet eden kirli düşünceleri de din dersinin zorunlu olmasına karşı verilen mücadelenin aynısını karşısında bulacaktır. Zira bu hususu kabul, asimilasyonu kabuldür. Asimilasyonu kabul ise insanlığa

ve inancımıza ihanettir. Yıllardan beri söylenegelindiği üzere zorunlu din dersleri, laik devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Laik devlet anlayışı, hiçbir dinin propagandasını yapamaz, hiçbir dine, din adamına ve dinsel örgütlere ayrıcalık tanıyamaz, ekonomik destekte bulunamaz. Bu söylem, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Hasan Zengin adlı yurttaşın açmış olduğu dava sonrası, 9.10.2007 tarihinde, zorunlu din dersi uygulamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırılığının tepsine ilişkin vermiş

olduğu kararla ve İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde Hatice Köse adlı yurttaşın, oğlu adına açılan ve Danıştay 8. Dairesi'nin 'İlk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı' olduğunu tespit eden kararla da pozitif hukuk dünyasında kabul görmüştür."

Ok, bu yargıların karşısında AK Parti hükümetini, AİHM'nin ve Danıştay'ın kararlarına uymaya ve zorunlu din dersi uygulamasına son vermeye davet etti.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.



haber3