Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yargıtay'da yeni daireler açılması ve kadroların artırılmasına yönelik çalışmalar olduğu yönündeki ifadesini değerlendirdi. Savaş, HSYK üye seçimlerini Adalet Bakanlığına ait olduğu iddia edilen listenin kazanmasının "İslamcı bir faşist uygulamanın önünün açılması" olarak yorumladı.

Anayasayla HSYK'nın yapısın değiştiğini anımsatan Vural, "AKP'nin HSYK'nın yapısını değiştirme nedeni, verdikleri hukuksuz kararlarla, Adalet Bakanlığı himayesinde olan hakim ve savcıların cezalandırılmasını engellemek ve kritik yerlere de bu hakim ve savcıların atanmasını sağlamaktır. Bu durumda bu şekilde oluşan HSYK, aynı Zekeriya Öz gibi hakim ve savcıları himaye edecektir" diye konuştu.

Hakim ve savcıların yargı bağımsızlığına bağlı kişiler olması gerektiğini ifade eden Savaş, yargıda iş gücünün yeni bir konu olmadığını özellikle Yargıtay'ın iş yükü altında yıllarca ezildiğini kaydetti. Savaş, şöyle devam etti:

"Hükümet 'Yargıtay'da daire adeti arttırılsın' diyor. Bu bence iyi niyetli bir çalışma değildir. Daire adeti artırılırsa AKP'ye yakın kişiler bu dairelere getirilecektir. Hakim ve savcılar, AKP bakanlarının yakınlarının şikayetçi olduğu davalarda mahkumiyet vermezlerse, istedikleri görev yerlerine atanamayacaklar. Artık hakimlerimi vicdanına göre karar vermesi beklenemez. Mahkemelerin AKP'ye yakın kişiler hakkında verdiği kararlar da Yargıtay'ın ele geçirilmesiyle onanacaktır. Amaçlanan da budur."






ANKA