Öğrenci kabul komiteleri Bachelor’s degree’nin yanı sıra mezun olunan kolej veya üniversitenin  akademik performansına önem veriyorlar.

Önem verilen konular: Tarih, Ekonomi, Yönetim(ülke yönetimi), Felsefe, Matematik, Fen, Edebiyat

Bütün bu özelliklere sahip olanlar ayrıca  hukuk fakültesine giriş testine tabi oluyorlar.

Bu ülkelerde hukuk eğitimine salt hukuk kurallarını öğretme olarak bakılmıyor. Hakim veya avukat olacak , devlet veya özel teşebbüste hukuk ile ilgili görev üstlenecek hukuk insanlarında çok yönlü bir kültür aranıyor, velhasıl  bu ülkelerde hukuk ciddi bir iş….

Adalet değersizse

Adalet değersizse; bırakınız hukuk fakültesi öncesi eğitimini, hukuk fakültelerindeki eğitimin ne önemi var? Aç 150 tane hukuk fakültesi, doldur boşalt, önemli olan hukukçunun kültürü ve eğitimi değil kimden yana olduğu.

Size yargıda kumpas mı kurdular siz de onlara alasını yapın, hele iktidarsanız….

Bizde hakim, avukat ve savcıları ekonomi, tarih, felsefe, matematik, yönetim gibi konulardan sınava tabi tutun çoğu dökülür.

Savcı, hakim vergide  BA, BS formu nedir bilmez vergi suçları ile ilgili iddianame yazar, hüküm oluşturur.

Avukat duruşmada;

-Efendim vergi idaresinden BA, BS formları istensin diyor.

Reis

-          O nedir diyor?

Savcı üzerindeki haciz düşmüş menkuller için güveni kötüye kullanmaktan dava açabiliyor.

Ya bilirkişiler.. % 80 ini kopyala yapıştır raporlarla hadlerini de aşarak suç oluşmuştur diyebiliyorlar, hem de yasa bilirkişi hukuki konularda mütalaa veremez dediği halde…

Ekonomik suçlardan yargılama yapanların, bilirkişi raporu düzenleyenlerin çoğu ekonomi bilmezler… Bakın çekle ilgili resmi belgede sahtecilik davalarına, nitelikli dolandırıcılık davalarına hatalarla doludurlar.

Çek karnelerine bakkaldan alınan basılı evrak gibi bakarlar, bilgileri çek kanunun çıktığı 1980 li yıllarda kalmıştır. Bir çek karnesinin bankadan nasıl alındığını, çek karnesinin hangi koşullarla kimlere verildiğini, çeklerin piyasalarda nasıl düzenlendiğini, tahsilatların nasıl yapıldığını, firmalarda tahsilatları kimlerin yaptığını, çekleri kimlerin düzenlediğini, çeki alanların çeki veren ve çekle ilgili nelere önem verdiğini bilmeyenler,yani hayatın doğal akışından habersiz olanlar, nasıl maddi gerçeği  tespit edecek, rapor veya hüküm oluşturacak?  Bunları bu konularda sınava tabi tutun çoğu sınıfta kalır..

Birinci derece mahkemelerinin kararlarının % 62 sini Yargıtay bozuyor, acaba Yargıtay kararlarının temyizi olsa yüzde kaçı bozulur? Bunun cevabının AİHM kararlarında görebiliriz, adil yargılamada dünyada en kötü üç ülke arasındayız.

Rahmi Ofluoğlu-adaletbiz