1 Ocak 2013'de hizmete girmesi beklenen İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Türkiye'nin en büyük kamu binası olma özelliğinin yanı sıra Dünya'nın en büyük adliyesi olma özelliğini de taşıyor. Yapımına 2006 yılında başlanan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 126 dönümlük bir arazi üzerine kurulurken, 5 ana bloktan oluşmaktadır. İçerisinde 12 kat bulunan A Blok 100 bin metrekare, 16 kat olan B Blok ise 135 bin metrekaredir. 9 katlı D Blok ile 7'şer kat olan C ve E Blokları 20'şer bin metrekare şeklinde oluşurken, binanın içerisinde 326 savcı odası, 298 mahkeme salonu, 51 icra dairesi yer almaktadır. Bunların yanı sıra 2 tane konferans salonu ile birlikte 2 bin 600 araçlık otopark, 2 bin 200 kişilik yemekhane ve 180 kişilik kreşin bulunduğu bu dev projenin hizmete gireceği gün sabırsızlıkla bekleniyor.

MOBİLYALARI MAHKUM VE TUTUKLULAR ÜRETTİ

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda düzenleme çalışmaları son aşamaya gelirken adliyede bulunan duruşma salonlarının büyüklüğü ve teknolojik imkanları dikkat çekiyor. Adliyede bulunan ceza mahkemesi salonları 100, diğer mahkeme salonları 50 metrekare olarak inşa edilirken, 80 kişinin sığabileceği ağır ceza mahkemelerine kamera sistemi de kurulmuş durumda. Dikkat çeken bir diğer nokta ise, duruşma salonlarının tamamında koridorlara bakan kısımların cam duvar şeklinde dizayn edilmesi. Ayrıca bina içerisinde kullanılacak olan tüm mobilyalar cezaevlerinde ki mahkum ve tutuklular tarafından üretilirken, koridorlarda yer alan İstanbul ve Boğaz figürleri ile bezenmiş çini panoların güzelliği de gözlerden kaçmıyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KAMU BİNASI

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın yapım maliyeti 350 milyon lira olarak açıklanırken, Türkiye'nin en büyük kamu binası olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Mahkeme Yönetimi Destek Projesi kapsamında Türkiye'de 21. pilot adliye olarak seçilen binada, ön büro sistemi olacak. Vatandaşlar ve avukatlar işlemlerini ön büroda hallederken hakim ve savcının yanına her zaman giremeyecek. Ayrıca 3 ana girişi bulunan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda metro bağlantısı ile birlikte PTT, banka şubeleri, kuaför, spor salonu ile doktor ve hemşirelerin bulunduğu sağlık odaları da yer alacak. İnşa edilen binada, 550'si hakim ve savcı olmak üzere 5 bin kişi görev alacak. Bu sayının 4000'i dev yapıyı temizlemek ve güvenliğini sağlamakla görevli personelden oluşurken, 4600 odanın yer alacağı binayı günde 45 bin vatandaşın ziyaret etmesi bekleniyor. (hukukihaber.net)