Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (Demokrat Yargı) Dikmen Hakimevi’ndeki 1. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Eşbaşkan Osman Can, yeni Anayasa için adımların engellenmesinin Türkiye’yi darbe sistemine, karanlıklara mahkûm edeceğini söyledi.

DARBEYE SADAKAT BEKLEMEK

Yargıya müdahale edenlerin tamamının karşısında olduklarını vurgulayan Can, “Toplumdan ve meşru temsilcilerinden darbe Anayasalarına sadakat beklemenin erdem ve utanç kavramlarıyla ilgili ciddi bir kafa karışıklığı yarattığı gerçektir” dedi. Can, şöyle konuştu: “Darbelerin yarattığı sistemin bir parçası ise yargı sistemidir. Gerçekleştirilen Anayasa değişikliğiyle yargının siyasal aktör olmaktan çıkarılması imkânı doğdu. Demokratik siyaset alanının genişlemesi, yeni bir Anayasa imkanı demektir. Bu küçük adımların engellenmesi, Türkiye’yi darbe sistemine, az önce sözünü ettiğimiz karanlıklara mahkûm edecektir. Anayasa Mahkemesinin, anayasal sınırları ihlal ederek, darbe ideolojisinin koruyuculuğunu üstlenmeyeceğine, Anayasal Yıkımlar Merkezine (AYM) dönüşmeyeceğine inanmak istiyoruz” dedi. • LÜTFİ KAPLAN

Yargının yarattığı yıkımlar için özür

Yargının, Savcı Doğan Öz, Ümit Kaftancıoğlu, Abdi İpekçi, Hrant Dink ve faili meçhullerde çok temel roller üstlendiğini ileri süren Can, katillerin neden bulunamadığı incelendiğinde, yargı sisteminin katkısının görüleceğini söyledi. Can, “Demokrat Yargı, kendi adına ve payına ‘Yüksek Mahkemeler ve Kurullar’ın yarattığı yıkımlar nedeniyle ülkemiz insanından özür dilemeyi görev saymaktadır. Özür diliyoruz ve mağdurların huzurunda saygı ile eğiliyoruz” diye konuştu.


Star