Türkiye, seçimlerden sonra yeni anayasaya hazırlanıyor. Sivil toplum kuruluşları da kendi çalışmalarını yürütüyor. En dikkat çekici adımı ise darbe anayasalarının mimarı İstanbul Üniversitesi (İÜ) attı. İÜ, İstanbul Kültür Üniversitesi'yle birlikte 11-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında uluslararası anayasa kongresine ev sahipliği yapacak. Kongre sonrası Anayasa Çalışma Grubu, ortaya taslak bir metin koyacak. Düzenleme komitesinin başkanlığını, 1982 Anayasası'nı hazırlayan ekibin başındaki Prof. Orhan Aldıkaçtı'nın asistanı yapıyor. İÜ Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı başkanı olan Doç. Dr. Murat Yanık, kongrenin amaçlarını Zaman'a anlattı. Yanık, sivil, demokratik ve özgürlükçü anayasa yapımına katkıda bulunacaklarının altını çizdi. Ona göre İstanbul Üniversitesi'nin bu işin içinde olmasının önemli bir gerekçesi var. Yanık, "Bu üniversitenin hocaları, toplumu çatışmaya sokan 1961 ve 1982 anayasalarının mimarıdır. Üniversitemizin topluma yeni anayasa konusunda bir borcu vardı. Şimdi borcumuzu ödeme zamanı geldi." diyor.

12 Eylül anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi, toplumun yeni, özgürlükçü ve sivil bir anayasa konusundaki talebini ortaya koydu. Partiler, yeni anayasa vaadini seçim bildirgelerine koyarken, sivil toplum kuruluşları da kendi çalışmalarını başlattı. TÜSİAD ve TESEV, bu konuda hazırladıkları metinleri ilk açıklayan kuruluşlar oldu. Darbe anayasalarının mimarı İstanbul Üniversitesi (İÜ) de bu konuda anlamlı bir çalışmaya ev sahipliği yapacak. İÜ ve İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından 11-14 Mayıs arasında geniş katılımlı bir uluslararası anayasa kongresi düzenlenecek. 22 ülkeden 245 hukukçunun katılacağı kongrede Türkiye'den Hüseyin Hatemi, Mehmet Altan, Serap Yazıcı, Yusuf Şevki Hakyemez, İbrahim Kaboğlu, Metin Feyzioğlu, Bahri Öztürk, Durmuş Tezcan, Necmi Yüzbaşıoğlu, Mustafa Şentop, Yavuz Atar, Levent Korkut, Reşat Petek ve Necati Ceylan gibi isimler yer alıyor. Kongrenin ardından sonuç bildirisi yayınlanacak. Bu bildiri doğrultusunda Anayasa Hukukçuları Derneği çatısı altında 'Anayasa Çalışma Grubu' oluşturulacak. Bu grup, sivil anayasa hazırlanana kadar çalışmalara katkı sunacak. Kongre sonrasında hazırlanan sonuç bildirgesi ise siyasi partilere gönderilecek.

Kongre düzenleme komitesinin başında bulunan İÜ Rektörü Yunus Söylet'in hukuk danışmanı, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Yanık, hem 1961 hem de 1982 Anayasası'nı yapanların büyük oranda İstanbul Üniversitesi'nin hocaları olduğunu hatırlatıyor. "1982 Anayasası'nı hazırlayan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı benim de çalıştığım anayasa hukuku anabilim dalı başkanı idi. Bu yüzden bizim üniversitemizin yeni anayasa konusunda topluma bir borcu olduğunu düşünüyorum." diyor. Bugün Anayasa'nın sebep olduğu sorunlarda payları olduğunu belirten Yanık, "Şimdi borcumuzu ödeme zamanı geldi. Vazifelerimizden bir tanesi de bu topluma yakışır, sivil, özgürlükçü, demokratik bir anayasanın hazırlanmasına katkıda bulunmaktır." ifadelerini kullanıyor.

Murat Yanık, yeni yasama döneminin öncelikli işinin sivil anayasa olmasını istiyor. Anayasa hazırlanma sürecinde bütün sivil toplum örgütlerinin de olması gerektiğini vurgulayarak, "Meclis'ten geçecek anayasa, referanduma sunulmalıdır." diye konuşuyor. Yanık'a göre yeni anayasa öncelikle demokratik olmalı, bütün vesayet kurumlarını ortadan kaldırmalı. Toplumsal barışın inşa edilmesi, vatandaşlık ve kimlikler konusunun olabildiğince geniş bir uzlaşmaya dayanarak yeniden düzenlenmeli.


Zaman