"Yeni Anayasa etrafındaki eski kavga"
Recep Tayyip Erdoğan her ihtimale karşı ülkede kalacak. Türkiye'nin Başbakanı, Küba seyahatini erteledi, bu ve önümüzdeki hafta Ankara'da olmak niyetinde çünkü Ankara'daki Anayasa Mahkemesi yakında, hükûmetin en önemli projelerinden birinin geleceği, Türkiye'nin uluslararası itibarı ve genel seçimlerin öne çekilmesi ihtimali gibi pek çok konuyu etkileyebilecek bir karar verecek

'Anayasa değişiklik iptali başvurusu reddedilsin!'
Anayasa değişikliğinin iptali davasına ilişkin rapor tamamlandı, mahkeme üyelerine dağıtıldı.

'Referandum iptal edilirse faturası ekonomiye ağır olur'
Küresel krizden yüzde 11,7'lik rekor büyüme ile çıkan Türkiye'de gözler, reform paketinin iptali için açılan davayı görüşecek olan Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi.

'Anayasa Mahkemesi kararları Türkiye'yi 10 yıl geriye götürdü'
Özal hükümeti bakanlarından Vehbi Dinçerler, Anayasa Mahkemesi'nin karar verirken ülke menfaatlerini gözetmemesinden şikâyet ediyor. Dinçerler, Mahkeme'nin kendi dönemlerinde verdiği kararlarla ekonomiyi 10 yıl geriye götürdüğünü belirtiyor. Dönemin bakanlarından H.Celal Güzel de, "Özal, artık Anayasa Mahkemesi'ni duyduğunda tüyleri diken diken oluyordu." diyor.

"Anayasa tamamen değişmeli!"
Kurtulmuş: "Paket dönerse, Anayasa Mahkemesi senato olmanın da ötesinde tam bir vesayet meclisi haline gelmiş olur"

'Yeni Anayasa'daki 3 madde fabrikaları greve götürür'
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, söz konusu yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesiyle tekrar düzenlenecek 51., 53 ve 54. maddelerinin fabrikaları greve götüreceğini vurgulayarak, "Çok iyi ihracat yapabiliriz ama bu maddelerle nasıl ayakta kalabiliriz? Bunlar düzeltilmeli. Maddeler, farklı ücret politikalarına yol açacak ve çalışma hayatımızı da olumsuz yönde etkileyecek" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ TARİHİNDE BİR İLK
Anayasa Değişiklik Paketi'nin durdurulmasıyla ilgili davaya Sivil Dayanışma Platformu'na bağlı 402 sivil toplum örgütü müdahil olmak için başvurdu.

'Anayasa paketi, Venedik'le uyumlu'
Strasbourg'a giden Adalet Bakanlığı yetkililerinin reform paketini Venedik Komisyonu'na ilettiğini belirten Markert, "Pakete baktığımızda, Venedik Komisyonu'nun benzer konularda diğer ülkelerle almış olduğu pozisyonlara çok uygun olduğunu gördük. Genel olarak, Venedik Kriterleri ile uyum içerisinde" dedi...

Reform paketini iptal etmek, Anayasa'yı tanımıyorum demektir
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, reform paketinin iptal edilmesi durumunda Meclis'in işlevini yitireceğini vurguluyor. "Ülke kaosa sürüklenir" uyarısını yapan Can, 2010'un Türkiye'sinde Yüce Mahkeme'nin "12 Eylül Anayasa'sı sürsün" diyen bir karara imza atmayacağına inanıyor.

Oktay'dan anayasa paketi hakkında görüş dosyası almış
Anayasa değişikliği ile ilgili 'ihsas-ı rey' anlamına gelecek diyalogları tartışmaya sebep olan Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun, daha da ileri giderek eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'dan anayasa paketi hakkında görüş dosyası aldığı ortaya çıktı.

Mustafa Koç'tan referandum açıklaması
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, terör konusunda artık kınama ve lanetleme söylemlerinin ötesinde, konuyu bütün unsurlarıyla ele alan ve ortak akılla geliştirilecek yaklaşım ve eylemlere acilen ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Demokrasiye Anayasa Mahkemesi darbesi mi?
Değişikliğe karşı çıkanların çok güvendikleri tezler ikna edici olmaktan uzaktır. Değişikliği yapan hükümet değil, TBMM'dir. Parlamenter sistemde olmamızdan dolayı yürütmenin yasamayı önemli oranda kontrol etmesi, kusursa, sistemin kusurudur. Demokrasinin de anayasanın da asıl sahibi sonuçta halktır. Referanduma gidilmesini önlemek bir anlamda halkın iptal edilmesi anlamına gelecektir. Toplumun bu tür kararlarla demokratik süreçleri iptal eden yargısal tecavüzlere çok uzun süre seyirci kalması beklenemez.

'AYM bazı maddeleri iptal ederse Meclis yeni maddeler koyar'
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) reform paketindeki bazı maddeleri iptal etmesi ihtimaline karşılık yeni bir formül önerdi.

Anayasa Mahkemesi'nin muhtemel iptal kararı yok hükmünde olabilir mi?
Altı bir kez daha en kalın çizgilerle çizilmesi gereken nokta, 1982 Anayasası'nın 2. maddesine yerleştirilmiş olan devlet felsefesinin ve bu felsefenin arkasında yatan, AYM'nin kriz nedeni sayılacak ölçüde aktivist kararlarına da yansımış bulunan siyâsî tercihlerin bütünüyle yeniden ve çağdaş demokratik ölçülere uygun bir biçimde düzenlenmesidir.

Anayasa Mahkemesi'nin esastan denetimi yoklukla malul müdür?
Anayasa değişikliğinin Anayasa'nın ilk dört maddesine göre denetlenmesi, açıkça bir "esastan" denetimdir. Bunun bir başka izahı yoktur. AYM'nin anayasa değişikliği kanununu esastan denetlemesi, Anayasa'nın vermediği, hatta açıkça yasakladığı bir yetkinin kullanılması anlamına gelir. Bu da, hem Anayasa'nın 6. maddesine hem de 148. maddesine aykırılık teşkil eder. Dahası, AYM, son anayasa değişikliğinde, hukuken yasalaşma süreci tamamlanmamış bir anayasa değişikliği paketi hakkında denetim yapmaya kalkışmaktadır ki; bu durum da AYM'nin yetki alanına girmemektedir.

Tamamlanmamış yasama faaliyetine yargı müdahalesi
1982 Anayasası'nda, 5982 sayılı kanunla yapılan değişiklik paketinin cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulmasının ardından, referandum süreci işlemeye başladı.

Mahkeme, referandum sürecini dikkate alarak kararını verecektir
Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın "Yüksek Mahkeme'nin anayasa değişikliğiyle ilgili verebileceği karara rağmen hükümetin referanduma gidebileceği" görüşüne hükümet kanadından cevap geldi.

DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Karakoç: İptal kararı ağır sonuçlar doğurur
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, Yüksek Mahkeme'nin, şekil yönünden incelemeye aldığı anayasa değişikliği paketini iptal etmesi durumunda kaos oluşacağını söyledi.

Osman Can: Kaos mahkeme kararıyla başlar
Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi iptal ederse Meclis kararı yok saysın" diyen Osman Can, görüşlerine karşı hukuksal bir argüman gelmediğini söyledi. Can, "Tüm kararlar yok sayılsın demiyoruz, asıl kaos mahkemenin kararıyla başlar" dedi.

'Mahkeme, referandum sürecine müdahale edemez'
Hollandalı Prof. Tijn Kortmann, Avrupa'da anayasa alanında en yetkili isimlerden biri. AB üyesi 27 ülkenin anayasalarını inceleyip 'Avrupa Birliği'nde Anayasa Hukuku' adıyla kitaplaştırdı.

Sayman'dan Can'a destek: Paket bölünürse karar geçersizdir
Demokrat Yargı Birliği Eşbaşkanı Osman Can'ın, "Mahkeme bazı maddeleri iptal ederse, yok hükmündedir. Hükümet kaale almadan referanduma gitmelidir." görüşüne eski İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman'dan destek geldi.

Referandum, 10 genel seçimden daha önemli
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişikliği için 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında vatandaşların 'evet' oyu kullanmasını istedi.

Yüce Mahkeme: ‘Ya düzelt, ya git’
Anayasa Mahkemesi hakkında, “Anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet kaale almadan referanduma sunmalıdır” diyen raportör Osman Can’a Yüksek Mahkeme’den uyarı geldi. Mahkeme , Can’dan çalıştığı kurumu yok saymaya yönlendiren açıklamasını adli tatil başlayana kadar düzeltmesini ya da gereğini yapmasını istedi. Can’ın bir üniversiteyle görüştüğü ve mahkemeyle ipleri koparmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

'Referandum sandığını halktan kaçırıyorlar'
Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, anayasa değişikliğiyle ilgili yaşanan sürece dair endişelerini paylaştı. YSK'nın referandum süresini 120 gün olarak uygulamasına ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal davasını kabul etmesine dikkat çeken Aydın, referandum sandığının milletten kaçırılmaya çalışıldığını savundu.

Kurtulmuş'tan Kılıçdaroğlu'na: Halkçıysan iptal başvurunu geri çek
SP lideri Numan Kurtulmuş, "Ben halkın avukatıyım." diyen Kılıçdaroğlu'ndan, bunun gereğini yapmasını istedi. Anayasa değişikliği paketinin bunun için iyi bir fırsat olduğunu dile getirerek, "Madem halkın avukatıyım diyorsun, o zaman anayasa değişikliğinin iptali başvurunu geri çek." diye seslendi.

Anayasa Mahkemesi esasa girerse Parlamento iradesi gasp edilir
Sivil toplum kuruluşları, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Anayasa Mahkemesi'ne 'anayasal değişiklikleri iptal talebini' reddetmesi çağrısında bulundu.

CHP'li Okay'dan ilginç iddia
CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, Anayasa Mahkemesi'nin, iptal başvurusunu şekil yönünden inceleme kararını değerlendirirken, "Teklif edilen değişikliğin, anayasanın ilk 3 maddesine aykırı olup olmadığı incelenecektir. Yani şekil denilince dava dilekçesinin ve eklerinin şekli değil, 148. maddede tanımlanan bu üç ana unsur yönünden inceleme yapılacaktır." dedi.

"Anayasa Mahkemesi esastan incelememeli"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliğine ilişkin kanunu şekil yönünden inceleme kararı vermesini değerlendirirken, ''Mahkeme, kesinlikle esasa girmeyecektir, esas konusunda bir karar vermemelidir'' dedi.

Borsada Anayasa şoku!
Anayasa Mahkesi Anayasa değişikliği iptal başvurusunu kabul etti. Borsa anında eksiye döndü

Anayasa Mahkemesi, paketin iptal başvurusunu kabul etti
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Anayasa değişiklik paketinin iptal başvurusunu kabul etti. Paket, şekil yönünden incelenecek. Devlet Bakanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa paketinin içeriğine girmeyip paketi şekil yönünden inceleyeceğine inandığını söyledi.

'Anayasa değişikliği paketinin iptali, hukuk krizine yol açar'
Anayasa değişikliği paketini bugün masaya yatıracak olan Anayasa Mahkemesi'ne hukukçulardan mesajlar gelmeye devam ediyor. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, paketin referanduma sunulmadığını, bu nedenle kanunlaşmamış olduğunu vurguladı. Dolayısıyla Yüksek Mahkeme'nin paketi denetleme yetkisi olmadığını belirten Özkan, referandumun iptalinin hukuk krizi doğuracağını kaydetti.

'Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi yok'
Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliklerini esastan denetleme hak ve yetkisi bulunmadığını ileri sürdü.

"Saydamlık, demokrasilerin vazgeçilmez bir unsuru"
Ordu'da düzenlenen ''Anayasa Değişiklikleri ve Türkiye'nin Geleceği'' konulu panele katılan Kanadoğlu, anayasa değişikliğine yönelik çabaları eleştirdi. Anayasa değişikliği çabalarının, ''hükümetin doğrudan kendisine bağlı bir yargı yaratma çabası'' olduğunu iddia eden Kanadoğlu, değişiklik yapılan maddelerin, bu görüşlerini doğruladığını savundu.

‘Referanduma gitmeden iptali görüşemeyiz’
Anayasa Mahkemesi’nde cumhurbaşkanını halkın seçmesine karşı CHP’nin iptal başvurusu görüşülürken Başkanvekili Osman Paksüt, “Referanduma gitmeden iptal edemeyiz” demişti

'Referandum engellenirse Türkiye karanlığa gömülür'
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin reform paketinin iptali için açtığı davayı yarın masaya yatırıyor. Merakla beklenen görüşme öncesi Demokrat Yargı'dan Yüksek Mahkeme'ye önemli mesajlar geldi.

'Anayasa adımları engellenirse darbeye mahkum oluruz'
Demokrat Yargı Eşbaşkanı Can, anayasa değişikliğiyle yargının artık siyasal aktör olmayacağını belirterek, “Bunun engellenmesi ülkeyi darbe sistemine mahkum eder” dedi

Yalçınkaya'nın Anayasa değişikliği paketine yönelik sözleri tepki çekti
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın anayasa reform paketi hakkında yaptığı açıklamalara hukukçulardan tepki geldi.

'Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketini esastan görüşemez'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde olan anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, "Esastan görüşmeyi kabul etmek teknik olarak yanlış, bildiğim kadarıyla." yorumunu yaptı.

AK Parti'den Anayasa Mahkemesi'ne ilk tepki
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: 'Mahkemenin yetkisi yok...'

'Anayasa'nın koyduğu kurallara sadakat gösterilmeli'
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''Anayasa'nın koruma altına aldığı maddelerde değişiklik öngören veya Anayasa'nın diğer maddelerinde yapılan değişikliklerle, koruma altına alınan maddelerin doğrudan doğruya veya dolaylı olarak değiştirilmesi, değiştirilmesinin teklif edilmesi Anayasaya aykırılık sonucunu doğurur'' dedi.

'Yargının vereceği her karara saygı duyarız'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğiyle ilgili iptal istemi için, ''Yargının vereceği her karar, hepimizin saygı duyması gereken bir karardır. Ona hepimiz saygı göstereceğiz'' dedi.

Değişiklikler Anayasa'ya uygun mu?
Hakkında iptal davası açılan anayasa değişikliğinin yayımlandığı gün, 14 hukukçu Cumhurbaşkanı Gül'e mektup göndererek, değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek veto edilmesini istedi. Gerek CHP'nin iptal isteminde, gerekse 14 hukukçunun mektubunda anayasa değişikliğinin şu noktalardan Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür:

'Anayasa Mahkemesi, Meclis'in iradesine ipotek koymamalı'
Anayasa Mahkemesi, Meclis'te uzun bir maratonun ardından kabul edilen anayasa değişikliği paketiyle ilgili ilk incelemeyi yarın yapacak. Ancak paketin referandumda kabul edildiği takdirde yürürlüğe gireceğini hatırlatan hukukçular, önce halkın iradesinin tecelli etmesi gerektiğini vurguluyor. Halkoylamasından önce alınacak kararı, Meclis'in iradesine ipotek koymak olarak değerlendiriyorlar.

Kadın örgütleri: Anayasa mutlaka değişmeli
Anayasa değişikliğine toplumun farklı kesimlerinden destek gelmeye devam ediyor. Kadın hakları savunucuları, 12 Eylül 2010'da referanduma sunulacak olan, anayasa değişikliğini demokrasi için yeni bir adım olarak değerlendirdi

'Anayasa Mahkemesi, paketi iptal ederse meşruiyetini kaybeder'
Anayasa Mahkemesi (AYM), reform paketiyle ilgili ilk incelemesini 3 Haziran'da yapacak. CHP'nin başvurusuyla açılan davadan çıkacak sonuç üzerinde çeşitli spekülasyonlar yapılırken 'ihsas-ı rey' tartışmaları da yaşanıyor.

'Anayasa değişikliğiyle savaşırız'
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, "Bu anayasa değişikliğinin büyük sorunlar yaratacağını düşünüyoruz" dedi. Tarhan, "işte bu nedenle bununla savaşırız, bunu halkımıza anlatmak için elimizden geleni yaparız" diye konuştu.

'Paket esastan değil şeklen incelenebilir'
Anayasa Mahkemesi Anayasa değişikliğinin iptali başvurusunu 3 Haziran’da görüşecek. Raporda başvurunun 148. maddeye uymadığı için esastan incelemeye geçilmeden reddedilmesi gerektiği görüşünün de yer aldığı öğrenildi.

"Anayasa paketinin tamamını iptal etmek söz konusu değil"
Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Anayasa paketinin tamamını iptal etmek söz konusu değil" dedi

'İnşallah Mahkeme referandumu iptal etmez'
97 milletvekilinin imzasıyla anayasa değişikliği paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP'den ilginç bir istek geldi.

Adalet Bakanı ile Yargıtay başkanı arasında anayasa polemiği
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker arasında katıldıkları aynı toplantıda Anayasa polemiği yaşandı.

Devlet Bahçeli: Herkes referandumun sonucuna saygı duymalı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Eylül 2010 tarihinde referanduma gidecek Anayasa değişiklik paketiyle ilgili çıkacak her türlü sonuca herkesin saygı duymasını istedi.

'Anayasayı hukuk devletine yakışmayan ayıplardan temizliyoruz'
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasayı, hukuk devletine yakışmayan ayıplardan temizlediklerini söyledi.




   GÖRÜŞLER - 3  


   GÖRÜŞLER - 2  


   GÖRÜŞLER - 1  




Anayasa değişikliği neleri içeriyor?


82 Anayasası'nda bugüne kadar yapılan değişiklikler




ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ ve MADDE GEREKÇELERİ


Anayasa değişiklik teklifi TAM METNİ


Halk referandumda ne diyecek? Evet mi, hayır mı?


Anayasa değişiklik teklifi karşılaştırmalı tablo


Anayasa paketini anlama rehberi


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ


1982 ANAYASASI


Ergun Özbudun ve ekibinin AKP için hazırladığı yeni anayasa taslağı.