Egemen Bağış
, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği paketi hakkında İstanbul'da temsilciliği bulunan yabancı basın kuruluşlarının temsilcilerine bilgi verdi.

Swissotel'de Türk basın mensuplarına kapalı yaklaşık iki saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bağış, Avrupalıların, özellikle Türkiye'nin müttefiklerinin, Türkiye'nin artık AB standartlarında bir anayasaya kavuşmak için çok cesur adımlar atıyor olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin 1960'tan bu yana askeri anayasalarla yönetilmesinin ve o günden bu yana AB'ye üyeliğinin gerçekleşmemesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Bağış, şöyle konuştu:

''Türkiye gerçekten AB standartlarında bir anayasaya kavuşmadan bütün vatandaşlarımızı kucaklayan, toplumun bütün kesimlerinin 'benim' diyeceği bir anayasaya kavuşmadan AB'ye üye olamayacağı, bugüne kadar yayımlanan ilerleme raporlarında da açıklamalarda da görülmüştü. Yapılan değişikliklerin her biri AB müzakere sürecinde en azından bir fasıl açmak kadar önemlidir. Türkiye'de kadın ve çocuk haklarının güçlendirilmesi, Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması, yargıda adaletin getirilerek, sivil ve askeri mahkemeler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, HSYK ve Adalet Bakanı'mızın bütün yargı kurumlarının iştirakiyle hazırlayıp topluma sunduğu, Avrupa Komisyonunun İlerleme Raporu'nda çok ciddi övgüler alan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin eyleme dönüşmesiyle ilgili atılacak adımların da bu paketin içinde yer alıyor olması önemli. Türkiye'de sendikalar konusunda, özellikle kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapabilmesinin önünü açabilecek birtakım değişikliklerin bu pakette bulunması önemli. Bunlar, yıllardır AB çevrelerinin ilerleme raporlarının Türkiye'nin eksikliği olarak belirttiği konulardı. Onun için Avrupalılardan da çok ciddi açıklamalar geliyor. Avrupalılar da bu sürecin Türkiye'nin çağdaş medeniyetler seviyesine çıkma hedefinin bir gereği olduğunun farkındalar ve bu süreçte bize destek veriyorlar.''

Egemen Bağış, bir gazetecinin, ''Türkiye'de taslağın yargı bağımsızlığına ilişkin maddeleri çok tartışılıyor. Avrupa'da bu nasıl karşılanıyor?'' sorusuna ''Tartışmaların içerisinde, yargıyla ilgili hiçbir şey yok. Çünkü bu taslağın yargıyla ilgili getirdiği düzenlemeler, Türkiye'deki yargının, AB üyesi ülkelerdeki yargıyla aynı standartlara kavuşmasını sağlayacaktır. Türkiye'deki hiçbir kesim bağımsız bir yargıya karşı değildir. Ancak bağımsız olduğu kadar tarafsız olduğundan da hiç kimsenin şüphe duyamayacağı ve duymayacağı bir yargı sistemine kavuşmamız için adımlar atmamız gerektiği hem Avrupalı dostlarımız tarafından hem de kaleme aldıkları raporlarda net bir şekilde ifade edilmekteydi. Bu Anayasa paketi o hedefe ulaşmamızı sağlayacaktır'' karşılığını verdi.

Adalet Bakanı Ergin de bugüne kadar yaptıkları görüşmelerde eleştirileri, önerileri, hazırlanan çalışmaları aldıklarını belirterek, görüşmeler sonucunda özellikle sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının siyaset kurumundan daha hazırlıklı olduklarını gördüklerini anımsattı.

''Bu sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri açısından bir avantaj ama siyaset kurumlarımız açısından düşündürücü bir durum'' diyen Ergin, önerilerin değerlendirileceğini yineledi.

Ergin, yarın ve pazartesi günü yapılacak çalışmalarla taslağa son şeklini vermeyi düşündüklerini ve Mart ayı bitmeden taslağı TBMM'ye göndermeyi planladıklarını ifade ederek, ''O takvim hala geçerli. Önerileri değerlendireceğiz, nihai taslağı da göreceksiniz'' dedi.

Sadullah Ergin, bir gazetecinin, ''AKP'li 20 milletvekilinin taslağa karşı oldukları gerekçesiyle bildiri hazırladıkları iddiası var. Ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna, ''Zaman zaman bu tür spekülasyonlar yapılır. Biz buna ihtimal vermiyoruz'' yanıtını verdi.
HSYK'nin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın katılmaması nedeniyle toplanamamasına ilişkin bir soru üzerine Ergin, bu konuda yazılı açıklama yaptıklarını belirterek, fazla polemiğe girmek istemediğini söyledi.

Ergin, ''Anayasa paketinde öngörülen değişiklikler, bir miktar duygusal davranmaya itiyor olabilir'' dedi.
Adalet Bakanı Ergin, bir başka soru üzerine, görüşmeleri boşuna yapmadıklarını, gerçekten faydalı öneriler geldiğini belirterek, bu önerileri değerlendirdikten sonra basınla paylaşacaklarını ifade etti.
 

Çelik'in açıklamaları

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de toplantıya, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Rusya, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden, dünyanın beş kıtasından basın mensuplarının katıldığını belirterek, çok verimli ve faydalı bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Toplantıda, Bağış'ın AB hukuku açısından meseleyi değerlendirdiğini ve bu çalışmaların AB ülkelerindeki yansımalarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğunu anlatan Çelik, Ergin'in de Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nin yapısındaki değişiklikleri, AB ülkeleriyle mukayeseli olarak anlattığını kaydetti.

Çelik, ''Ergin, yapılmak istenenin yargı bağımsızlığını daha pekiştirmek ve perçinlemek olduğunu, AK Parti'nin yargı bağımsızlığından taviz vermenin ve yargı bağımsızlığını geriye götürecek herhangi bir tutumun içinde olmadığını ve bundan sonra da olamayacağını ifade etti'' dedi.

Hüseyin Çelik, Bozdağ'ın ise TBMM'deki yasama faaliyetinin ve zamanlamasının nasıl olacağı hakkında bilgi sunduğunu belirtti.

Toplantıya katılanların kendi ülkelerindeki medyada çıkan hususları dile getirdiklerini anlatan Çelik, katılanların Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajının gündeme alınıp alınmayacağını, metnin bütün olarak referanduma sunulması konusunda ısrarcı olup olmadıklarını sorduklarını söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, şöyle konuştu:

''Türkiye'de bazı çevreler de bunu dile getiriyor. Katılımcılar, 'Türkiye'de, laik ve antilaik çevreler arasında bir mücadele var mı yok mu?' diye sordu. Biz de çok açıklıkla bunun böyle olmadığını, AK Parti'nin kesinlikle laiklikle ilgili herhangi bir probleminin bulunmadığını, demokratik bir ülkenin aslında aynı zamanda laik bir ülke olması gerektiğini, laiklik ve demokrasinin birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğunu ifade ettik. Türkiye'deki şu andaki zihniyet farklılığının, bürokratik cumhuriyetten yana olanlarla, demokratik cumhuriyeti arzu edenler ve bunu gerçekleştirmek isteyenler arasında olduğunu ifade ettk. Onlar da notlarını aldılar.''

AA


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.