Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Ali Yıldırım, Anayasa değişikliği paketinde Aleviler'e yer olmadığını söyledi. Yıldırım, Anayasadan zorunlu din dersinin kaldırılması gerektiğini savundu.

Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin demokratikleşme iddiası ile Anayasa değişliklerine gittiğini belirterek, "Ancak Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik temel talepleri hiçbir şekilde bu değişiklik paketinde yer almamaktadır. Sözde Alevi çalıştayları ile Aleviler'in sorunlarına eğiliyormuş izlenimi yaratan hükümet konu somut bir noktaya geldiğinde Aleviler'e sırtını dönmekte, Aleviler'in sorunlarının çözümü yönündeki Alevi kuruluşlarının çağrılarına kulak tıkamaktadır. Anayasa değişikliği sözkonusu olduğunda ortaya çıkan da budur" dedi.


"Zorunlu din derslerini kaldır"

Anayasa'nın 24. maddesinin din derslerinin zorunluluğunu hükme bağladığını hatırlatan Yıldırım, "Zorunlu din derslerinin bir insan hakkı ihlali olduğu, Alevi çocuklarına yönelik bir asimilasyon aracı olarak işlediği mahkeme kararları ile sabit hale gelmiştir. Alevi kuruluşları, Alevi veliler 1982 Anayasasının 24.maddesinde düzenlenen din derslerinin zorunluluğu hükmünün kaldırılarak bu zulmün bir an önce bitmesini yıllardır hükümetten talep etmektedirler. Ancak hükümet 12 Eylül darbecilerinin eseri olan bu hükme dokunmamaktadır" diye konuştu.

Yıldırım, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Bir bütün olarak Alevi toplumunun talebi olan zorunlu din derslerinin kaldırılması istemini yoksayan hükümetin Alevi açılımının samimiyetinin varlığı söylenebilir mi? Ayrıca samimiyetten de öte hükümet bu konudaki somut mahkeme kararlarını uygulamamakta 3 yıldır direnmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Danıştay ve idare mahkemeleri zorunlu din derslerini iptal etmiş olmasına rağmen hükümet bu konuda tek bir adım atmamıştır. Sivas katliamının yaşandığı Madımak'ı belleklerden silmeye çalışan, cemevlerinin ibadethane statüsünü reddeden, zorunlu din derslerini uygulamakta direnen bir hükümetin açılımı ancak ve ancak 'sofra' açılımı olabilir. Ama bilinmelidir ki laiklik ve cumhuriyet değerlerini vazgeçilmezi sayan, insanların insanca yaşayacağı bir dünya özleyen Alevilerin 'Hızır Paşa sofralarında' işi yoktur. Çağrımız yalındır, samimiyetin varsa zorunlu din derslerini kaldır."

Anka