Anayasa Mahkemesi, CHP'nin reform paketinin iptali için açtığı davayı bugün masaya yatırıyor. Görüşme öncesi hukuk camiasından Anayasa Mahkemesi'ne önemli mesajlar gelmeye devam ediyor. Anayasa Mahkemesi raportörlerinden Osman Can, önceki gün referandumun engellenmesi halinde Türkiye'nin karanlığa gömüleceğini vurgulamıştı. Benzer bir açıklama dün Hukukçular Derneği'nden geldi. Derneğin Başkanı Avukat Cahit Özkan, paketin henüz referanduma sunulmadığını, bu nedenle kanunlaşmamış olduğunu vurguladı. Dolayısıyla Yüksek Mahkeme'nin paketi hem esas yönünden hem de şekil yönünden denetleme yetkisinin olmadığını belirten Özkan, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın açık hükümlerini bir kenara itip, söz konusu değişiklikleri esastan denetleme hak ve yetkisini kendisinde görürse yetki gaspı yapmış olur. Mahkeme'nin değişikliklerin iptali yönünde vereceği bir karar, güvenilirliğine ciddi şekilde zarar verir. Yeni bir hukuk krizi yaşanmaması için Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetki sınırını hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, demokratik hukuk devletinde meşruiyetin kaynağının halk olduğunu hatırlattı. Özkan, "Devletin tüm kurumları da meşruiyetini halktan almalıdır. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi'nin meşruiyeti de halka dayandığı sürece demokratik bir hukuk devletinden bahsedilebilir." diye konuştu. Demokrasilerde Anayasa Mahkemesi'nin varlık nedeni "azınlığın hak ve özgürlüklerin, çoğunluk karşısında korunmasında" yattığını, Yüksek Mahkeme'nin yapacağı denetimin de insan hak ve özgürlüklerini koruma yönünde olması gerektiğinin altını çizdi.

Cahit Özkan, şöyle devam etti: "Anayasa'nın 148. maddesinde kanunların yayımlandığı tarihten itibaren 10 gün geçtikten sonra şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açılamayacağı ifade edilmektedir. Buradan Anayasa'nın öngördüğü denetim sisteminin sonradan yani düzeltici denetim olduğu anlaşılmaktadır. Yüksek Mahkeme'nin henüz referanduma sunulmuş olan ve dolayısıyla kanunlaşmamış olan değişiklik paketini hem esas yönünden hem de şekil yönünden denetleme yetkisi yok. Mevcut durumda henüz referandum süreci devam etmekte olduğundan dava şartı gerçekleşmemiştir."


Zaman