Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, kabul edilen anayasa değişikliği paketi ile işçi ve memurlara birden fazla sendikaya üye olma olanağının getirilmesini eleştirdi. Akay, "Çalışanların birden çok sendikaya üye olabilmesi kargaşaya sebep olacaktır. Sendikalar ve konfederasyonlar türlü yollarla birbirlerinden üye kapmaya çalışacaktır" dedi.
ANKA'ya referandum sonuçlarını değerlendiren Akay, yürütme ve yasama üzerindeki yargı denetiminin kaldırılmasını eleştirerek, yasamanın ve yürütmenin tüm eylemlerinin yargı denetimi altında tutulması gerektiğini ifade etti. Akay, "Yürütmenin ve yasamanın tüm eylemlerinin yargı denetimi altında tutulması hukuk gereğidir. Memur sendikaları açısından, yargıya başvuru hakkı sendikaların elinden alınmıştır. Ortak çıkarlarla ilgili olarak yargıya başvuramayacaklarıdır. Kamu görevlilerinin aleyhine olan durumlarda sendikalar artık yargıya başvuramayacak" dedi.

-"SENDİKALARI KAOS BEKLİYOR"-

Kamuoyunda çalışanların birden fazla sendikaya üye olması durumunun iyi bir şeymiş gibi yansıtıldığını savunan Akay, "Bu yanlış ifade edildi. Süreçte hangi sendikanın üyesinin ne kadar olduğunun tespiti zorlaşacaktır. Bunun yanı sıra sendikaların yetkinin hangi sendikaya verileceği tartışma konusu olacaktır. En önemlisi ise bu yasa sendikaları birbirleriyle yarışır hale getirecektir. Sendikalar artık türlü yollarla birbirinden üye kapmaya çalışacaktır" diye konuştu.
Akay, çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerin bir an önce yerine getirilmesini söyleyerek şöyle devam etti:
"Bu kanun hemen çıkmadığı takdirde bugün itibariyle 4688 sayılı kanun yok hükmündedir. Hükümet süratli bir şekilde bu anayasaya uygun kararlar çıkarmalı. Hükümet yasayı hayata geçirmekte ayak sürerse memur sendikalarının pozisyonları tartışılır. Ancak hükümetin niyetini bilmiyoruz. Bir an önce gerekli düzenlemeleri yapacak mı? Bunu bilmiyoruz. Kendisinin başka öncelikleri var. Öncelikleri de memur hakları değil."




-"SEÇMEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN İÇERİĞİNİ BİLMEDEN 'EVET' DEDİ"-

Referandum sürecinde yürütülen "evet' kampanyasının halkta büyük etki yarattığını ifade eden Akay, süreçte "hayır' kampanyasının gerekli düzeyde yürütülemediğini savundu. Akay, "Bu son derece normal. Evet kampanyasını yürüten bütün unsurlar birebir insanlarla ilişki kurdular. Hatır ve nüfus ilişkileri öne çıktı. Ramazan ayı da araya girince beklenen sonuç sürpriz olmadı. Ama evetin çıkması halkın iradesidir. Okumayan ve araştırmayan halkın iradesi" diye konuştu.(ANKA)