Söz konusu iddiaları 'meseleyi çarpıtmaya yönelik çabalar' olarak nitelendiren Özbudun, değişikliklerin paket halinde referanduma sunulmasının Venedik Kriterleri'ne uygun olduğunu söyledi. Özbudun, paketin madde madde mi, gruplanarak mı yoksa bir bütün halinde mi oylamaya sunulması gerektiği hususunda takdir hakkının Parlamento'ya ait olduğunu belirtirken, Meclis'in bugüne kadarki anayasa değişikliklerinde bütün halinde oylama kararı verdiğini ifade etti.

TRT Haber'de yayınlanan Çıkış Yolu isimli programa katılan anayasa hukukçusu Özbudun, değişiklik paketine ilişkin soruları cevaplandırdı. Paketi, birtakım eksikliklerine rağmen demokratikleşme yolunda atılmış ciddi bir adım olarak gördüğünü dile getiren Özbudun, yargının bağımsız olduğu kadar tarafsız olması gerektiğine vurgu yaptı. Özbudun, "Adaletin gerçek anlamda tahakkuk etmesi tarafsızlık ile olur. Yargının bağımsızlığı da tarafsızlığı sağlayacağından dolayı çok önemli. Her hakimi, tarafsızlığı sağlayacak şekilde bağımsızlıkla donatmak lazım." ifadelerini kullandı.

HSYK'ya yüksek yargı dışından da hakim ve savcıların seçilmesine ilişkin düzenlemeyi de olumlu bulan Özbudun, AB ülkelerindeki sistemin de bu yönde olduğunu kaydetti. Bunun evrensel hukukun çıtasının yükselmesi için gerekli olduğunu belirtti. Ancak Batı demokrasileri içerisinde doğmuş ve gelişmiş evrensel kavramların Türkiye'ye içeriklerinin tamamen değiştirilerek alındığının altını çizen Ergun Özbudun, şöyle devam etti: "Kuvvetler ayrılığı bazı çevreler tarafından öyle lanse ediliyor ki; yargının yasama üzerinde bir güç olduğu anlaşılıyor. Jüristokrasiyi (yargıçlar iktidarı) yüzde 80 oranındaki etkinliğinden yüzde 100'e çıkarmak hedefleniyor."

Özbudun, pakette parti kapatmaya dayanak oluşturan Anayasa'nın 68. maddesine ilişkin herhangi bir değişikliğin olmamasını ise eksiklik olarak yorumladı.

Zaman


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.