CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında yapılan toplantıda, ''KHK çıkarma yetkisi verme'' başlıklı maddede, BDP, KHK'ya karşı olduğu için öneri sunmadı. AK Parti ise Başkanlık sistemi önerdiği için maddenin müzakeresine katılmadı.
 
CHP ve MHP'nin önerisi doğrultusunda bu madde 7 fıkra şeklinde düzenlendi.
 
Madde, TBMM'nin, Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisi vermesine sınırlama getiriyor. Buna göre, TBMM, zorunlu ve ivedi durumlarla sınırlı olmak üzere üye tamsayısının salt çoğunluğuyla Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisi verebilecek. Ancak olağanüstü yönetim usulleri saklı kalmak üzere kişi hakları, siyasi haklar ve devletin olumsuz edimini gerektiren sosyal ve ekonomik haklar, KHK ile düzenlenemeyecek.
 
Benimsenen düzenlemeye göre, yetki kanunlarının süreleri uzatılarak, KHK uygulamasına süreklilik ve yaygınlık kazandırılamayacak.
 
Yeni düzenlemeyle, TBMM tarafından görüşülmeyen kararnamelerin, Meclis'e sunum tarihinden itibaren 6 ayın sonunda yürürlükten kaldırılması getiriliyor.
 
Cumhurbaşkanına, yayımlanmasını uygun görmediği KHK'leri Bakanlar Kurulu'na gerekçeleriyle birlikte 7 gün içinde geri gönderme yetkisi veriliyor. Bakanlar Kurulu, geri gönderilen KHK'yi aynen kabul ederse, kararname 3 gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanacak. Cumhurbaşkanının geri göndermediği ya da yayımladığı KHK'ler, Bakanlar Kurulu'nca yayımlanacak.




AA