CHP, kamuoyunda  3. yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
 
Yüksek Mahkeme, başvuruyu yarın esastan görüşecek.
 
Kanun'un iptali istenen hükümleri arasında, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya bilerek yardım edenlere örgüt üyeliğinden verilecek cezalarda indirim yapılabileceğine ilişkin düzenlemeler ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda görev ve yargı çevresinin belirlenmesi, soruşturma ve kovuşturma usulünü düzenleyen 10. madde yer alıyor.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) yürürlükten kaldırılan 250. maddesi ile görevlendirilen "özel yetkili" mahkemelerin açılmış davalara sonuçlanıncaya kadar bakacağına yönelik düzenleme ve CMK'nın 251. maddesi ile görevlendirilen Cumhuriyet savcılarının yürüttüğü soruşturmalara, TMK 10. maddesi uyarınca görevlendirilen Cumhuriyet savcıları göreve başlayıncaya kadar devam etmesini öngören düzenleme de iptali istenen hükümler arasında bulunuyor.
 
Terör suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar dışındaki kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az, taksirli suçlardan ise toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ve adli para cezasının infazı sürecinde tazyik hapsine tabi tutulanların, cezalarının doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilmesini düzenleyen hükmün de iptali isteniyor.