410 vekilin katıldığı oylamada 69 ret oyu kullanıldı. 1 çekimser, 3 de boş oy çıktı. Sonuç, AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Oylamaya MHP'li ve AK Partili üyeler katılırken, CHP'liler oy kullanmadan grubun ön sıralarında ayakta beklemeyi tercih etti. Oylama, BDP'de ise çatlağa neden oldu. BDP'li vekiller Genel Kurul'u terk etmesine rağmen İstanbul Milletvekili Ufuk Uras oylamaya katıldı. Uras'ın bu girişimi AK Partili vekillerden büyük alkış aldı. Teklife göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi 17 asıl üyeden oluşacak.

Genel Kurul, dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Anayasa değişikliği paketinin kritik maddelerinden biri olarak görülen Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin düzenleme oylandı. Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin düşmesinin ardından AK Partili vekillerin tutumu merak konusu olmuştu. Ancak AK Parti, fire vermedi. 17. madde 69 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Bunda Başbakan Erdoğan'ın grup konuşması da etkili oldu. Bu sonuç iktidar partisini rahatlattırken, muhalefet ise 330 barajına takılmasını beklediği maddede umduğunu bulamadı.

Önceki oylamalarda sırası geldiği zaman Genel Kurul'a gelen Başbakan Erdoğan, madde ile ilgili oylama başladığı sırada Kurul'a indi. AK Parti grup başkan vekillerinin yanına oturan Erdoğan, sayım tamamlanana kadar da Kurul'da kaldı. Oylama sırasında Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarının arkasında toplanan bazı milletvekilleri pusula ve zarf verme işlemlerini ayakta gözlemledi. MHP ve CHP'li bazı vekiller de oylamayı kendi grup sıralarından ayakta izledi. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin milletvekillerini sık sık yerlerine oturmaları konusunda uyardı. Meclis başkanı oy sonucunu açıklamadan sonuç Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilince vekiller maddenin kabul edildiğine kesin kanaat getirdi. Meclis başkanının kabul oyunun 337 olduğunu açıklaması üzerine ayağa fırlayan AK Partililer, ret ve çekimser oy sayılarını bile duyamadı. Birbirlerine sarılan çak yapan AK Partililer 'bravo' sesleri arasında birbirlerini kutlarken, muhalefetin ayakta ve suskun kaldığı görüldü.

Teklifin 17. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. 3 üyesini Meclis seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, bir üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nce gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün göstereceği adaylar içinden belirleyecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Genel Kurul'da ele alınan 14., 15. ve 16. maddeler de kabul edildi. 339 oyla Meclis'ten geçen 14. maddeyle memurlara verilen uyarma ve kınama cezalarının da yargı denetimine açılması öngörülüyor. 15. madde de 70 ret oyuna karşı 338 kabul oyu aldı. Düzenlemeye göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı'nca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

Anayasa'nın askeri yargıyı düzenleyen 145. maddesinde değişiklik öngören teklifin 16. maddesi de 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. Askere karşı sivil yargı yolunu açan maddeye göre askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.


8. madde ders oldu Uras, oylamaya katıldı

Parti kapatmaları zorlaştıran 8. maddenin düşmesi, BDP'de çatlağa neden oldu. BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, partisine rağmen oylamalar esnasında Genel Kurul'a girerek 16. ve 17. madde için oy kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte kupaya zarfı atan Uras'ı AK Parti'ler 'bravo' sesleri eşliğinde alkışlarken, CHP'li milletvekilleri ise protesto amaçlı alkış tuttu. Uras, paket için "330'un altına düşerse Ergenekon'un zaferi olur." ifadelerini kullanmış, ancak kritik sayılan 8. maddenin oylamasına katılmamıştı. Oylamalar sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Uras, iki oylamaya da 'evet' oyu vermek için katıldığını söyledi.

AK Partili vekil baygınlık geçirdi

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi üzerinde gizli oylamanın yapıldığı sırada AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Kotan baygınlık geçirdi. Bir an telaşlanan AK Parti'li milletvekilleri Kotan'ı Genel Kurul salonundan çıkardılar. Bir süre sonra kendine gelen Fatma Kotan'ın hafif bir baygınlık geçirdiği belirtildi. Tansiyon sorunu nedeniyle rahatsızlanan Kotan, kendisine geldikten sonra oyunu milletvekili arkadaşlarının yardımıyla kullanabildi.

Arınç: Her şey bitmedi, bardak düştü çay döküldü

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paketten düşen parti kapatmayı zorlaştıran maddenin ileride yeniden gündeme geleceğinin işaretini verdi. Maddenin reddedilmesinin 'dünyanın sonu olmadığının' altını çizen ve ortada bir kriz olmadığını söyleyen Arınç, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini örnek gösterdi. Arınç, 367 krizi ile Köşk'e çıkışı engellenen Gül'ün 4 ay sonra cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatarak, "Demokrasilerde her şeyin çaresi var. Reddedilen madde de geri gelir bir süre sonra. Sadece bir gecikme olur. Her soruna demokrasi içinde çözüm üretilir. Yeter ki normal şartlar yürüsün. Ben her şeyin bittiği noktasında değilim. Çay bardağı düştü, çay döküldü. Hepsi o kadar." ifadelerini kullandı. Anayasa oylaması sırasında bir grup gazeteciyle Meclis bahçesinde sohbet eden Bakan Arınç, anayasa paketinin referanduma sunulacağından emin olduğunu kaydetti. Arınç, paketi geri çekmenin kendilerini inkar anlamına geldiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Sonuna kadar gideceğiz. Sonuçta ne gerekiyorsa onu yapacağız. Cumhurbaşkanı'nın ne yapacağını bilemeyiz ama paketi ayırma yetkisi var. Geçmişte Sayın Sezer paketi ayırmıştı." ÖMER ŞAHİN ANKARA

Tüzmen: Başbakan uçurumdan atlasa arkasından atlarım

Meclis'te 8. maddeye ilişkin oylamada fire veren AK Partililer arasında gösterilmesine karşı çıkan Kürşad Tüzmen, bazı vekillerce hazırlanan listede yer aldığı iddialarına sert tepki gösterdi. AK Parti Mersin Milletvekili Tüzmen, partide eleştirilerini gerekli yerlerde dile getirdiğini belirterek, ancak çıkan kararlara da uyduğunun altını çizdi. Tüzmen bu durumu da siyaset tarihine girecek şu sözlerle açıkladı: "Başbakan uçurumdan atlıyorsa, bize yakışan onun arkasından atlamaktır. Karar doğrudur, yanlıştır önemli değil. Türk töresi böyle gerektirir." Bazı gazetelerde AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın üzerinde kimi isimlerin yazılı olduğu hatırlatma kağıdının fotoğrafı yayınlandı. AK Parti'nin dün yapılan grup toplantısının girişinde ismi listede bulunan isimlerden Kürşad Tüzmen tepkiliydi. Tüzmen, çantasında getirdiği gazete kupürünü göstererek, "O gerçek bir fotoğraf ise ve o liste yemeğe ya da parti davetine çağrılacaklar listesi değilse biz bunun hesabını sorarız. Başbakan yalakalığına soyunuluyorsa, liste yapılıyorsa bunun hesabını sorarız." ifadesini kullandı. Listede bulunduğu iddia edilen isimlerden Köksal Toptan ise "Kim kimin ne oy verdiğini nereden biliyor da liste hazırlıyor? Listeyi yazana değil yazdırana bakmak lazım." sözleriyle rahatsızlığını dile getirdi. ANKARA ZAMAN

14. madde
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 14. maddesi 69 ret oyuna karşı 339 oyla kabul edildi. Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 69 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 14. maddesiyle memurların disiplin kovuşturması konusunda hükümler getiren 129. maddesinde değişiklik yapılarak, uyarma ve kınama cezaları da yargı denetimine açılıyor.

Birinci turda, teklifin 14. maddesine ilişkin gizli oylamaya 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı.

15. madde
Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 15. maddesi 70 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi. Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin 15. maddesiyle Anayasa'nın "Hakimler ve Savcıların Denetimi" başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

Birinci turda, teklifin 15. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 335 kabul, 71 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı.

16. madde
Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 16. maddesi 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. Oylamada, 1 çekimser ve 1 de boş oy çıktı.

Teklifin 16. maddesiyle Anayasa'nın "Askeri Yargı" başlıklı 145. maddesinde değişiklik yapılıyor. Yeni düzenlemeyle askeri kişilere sivil yargı yolu açılıyor, sivillerin savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacağı hükmü getiriliyor.

Birinci turda, teklifin 16. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 70 ret oyu kullanılmıştı.

17. madde
Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 17. maddesi 69 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 69 ret oyu kullanıldı. Oylamada, 1 çekimser ve 3 oy da boş çıktı.

Teklifin 17. maddesinde Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor. Buna göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi 17 asıl üyeden oluşacak.

Birinci turda, teklifin 17. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 331 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 2 oy boş çıkmış, 2 oy da geçersiz sayılmıştı.