Geçtiğimiz hafta yazdığı makaleyle anayasa paketini eleştiren ve bir süreliğine askıya alınmasını isteyen eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, dün de TV 8’de katıldığı programda eleştirilerini sürdürdü. Erkan Tan’ın sorularını yanıtlayan Sami Selçuk, Anayasa değişikliğine ilişkin, “Beni en çok düş kırıklığına uğratanlar bilim adamları oldu” dedi.

Selçuk, Anayasa değişikliği için, Anayasa Mahkemesi’ne gitme sürecinin referandumdan önce mi, sonra mı olacağı tartışmalarına ilişkin, “Benim kanatim yayınlandıktan sonra başlar. Anayasa Mahkemesi’nin kararını bilemem, ama ne zaman başvuracağınız önemli. On gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne, yayınlandıktan itibaren gidilebilir” dedi.

‘Bilimin sesi duyulmalı’

Selçuk uğradığı düş kırıklıklarını şöyle anlattı: “Başta bilim adamları düş kırıklığına uğrattı beni. Bunu çok sık yaşıyorum. Bilimin sesi her yerde duyulmalı ve siyasetçiye yol göstermeli. Biz bunu başaramıyoruz. Bakın, birkaç gün önce bir bilim adamı köşe yazısında bu düzenlemeyi eleştirenleri Ergenekoncu kategorisine soktu ve işi bitirdi. Böyle bir şeyi düşünebiliyor musunuz? Korkunç bir şey. Sanki bunlar dokunulmaz, eleştirilmez, son derece yararlı, doğru düzenlemelermiş gibi... Böyle bir şeyi düşünmek bile hele bir bilim insanının düşünmesi son derece tehlikeli. Bakın Meclis’te görüşme yapılıyor, görüşmede kendi yazdığı kitabından bir aktarma yapıldı ve verdiği cevap: O benim kişisel görüşümdür şimdiki resmi görüşümdür. Böyle bir görüş ayrılığını, görüşlerin böyle kesimlere ayrıldığını ilk kez duyuyorum.”

Bundan sonra paketin yurttaşın önüne geleceğini hatırlatan Selçuk, “Referanduma Anayasa Mahkemesi engel olur mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı bilemem. Anayasa Mahkemesi bir iptal kararı verirse tabii boşuna gidilmiş olur, onun dışındakiler için ancak yurttaşın önüne gittiği zaman...”

Sami Selçuk “Referandumundan sonucundan sonra kesinleşmiş olmuyor mu bu? Anayasaya aykırı, o zaman iddia edilmeli diyenler var” hatırlatması üzerineyse şöyle konuştu: Onunla ilgisi yok. Anayasa Mahkemesi’ne ne zaman başvuracağınız önemli. Anayasa açık bu konuda herhangi bir şey getirmiş değil. Diyor ki; resmi gazetede ilan ediliyor, ilan edildikten sonra eğer tabii bunu Meclis’teki 110 milletvekilinin başvurması gerekiyor 10 gün içersinde anayasa mahkemesinde yayınlandıktan itibaren başvuracakların hepsine açık.

Şimdi referanduma gittiğiniz zaman halk eğer Anayasa Mahkemesi iptal eder bir kısmına evet derse ne olacak, hayır anayasa mahkemesinin iptal ettiklerinin dışındakilerinin eveti olacak. Ama şu olabilir; anayasa mahkemesi diyelim ki halk çoğunluğu evet dedi, anayasa mahkemesi evet dedikten sonra bir iptal kararı verirse tabii bu olması gereken hukuk açısından bir sıkıntı yaratabilir ama hiçbir sıkıntı yaratmaz. Referandum neticesinde, halkın iradesi ’Evet’ ile sonuçlanır ve Anayasa Mahkemesi ’Hayır’ kararı verebilir. Anayasa Mahkemesi halk ne derse diye düşünmez, anayasa metnine ve bilimsel boyuta göre karar verir. Aksi takdirde bu siyasal bir yaklaşım olur. Sonuçta değiştirilmesi öngörülen son anayasa da baskı ile olsa da halkın iradesi ile ortaya çıkmıştır.

‘CHP Anayasa Mahkemesi’ne, biz milletin vicdanına götüreceğiz’

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından sonra bir basın toplantısı düzenledi. CHP’nin Anayasa değişiklik paketini Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini ifade ettiğini anımsatan Çelik, mahkemelerin Türk milleti adına karar verdiğine işaret etti. “Onlar Anayasa Mahkemesine götürüyorlar. Biz de meseleyi milletin vicdan mahkemesine götüreceğiz” diyen Çelik, “milletin vicdan mahkemesinin terazisinin şaşmaz bir terazi olduğunu” ve buradan gerekli kararın çıkacağını ifade etti.

Erdoğan internet medyası ile buluşacak

HÜSEYİN Çelik, Başbakan Erdoğan’ın 23 Mayıs’ta da “Dolmabahçe Buluşmaları” kapsamında spor adamlarıyla bir araya geleceğini aynı gün internet medyasıyla da toplanacaklarını söyledi. (Vatan)