Anayasa Değişikliği Paketi’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan dava, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde… Sivil Dayanışma Platformu’na bağlı 402 sivil toplum örgütü, davaya müdahil olmak için başvurdu... Başvuru Anayasa Mahkemesi tarihinde bir ilk..

Sivil Dayanışma Platformu yürütme kurulu üyesi emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek başvuruların kimler tarafından ve nasıl yapılacağını Kanal A’ya açıkladı.

Valilikler aracılığıyla isteyen herkesin dilekçe yazabileceğini ifade eden Petek, ayrıca e-mail ve faks yoluyla da vatandaşların taleplerini Anayasa Mahkemesi’ne iletebileceklerini söyledi.


Dilekçeyi bireysel olarak nasıl gönderebileceğinizi detaylı olarak WWW.SİVİLDAYANISMAPLATFORMU.ORG internet adresinden öğrenebilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi’nin Meclis tarafından kabul edilen ‘Anayasa Değişiklik Paketi’nin incelemeye alınmasından dolayı sivil toplum örgütleri ve vatandaşların rahatsızlık duyduğunu belirten Petek, bu durumun anayasaya da aykırı olduğunu vurguladı.

Petek sözlerine şöyle devam etti: “ Anayasa değişiklik paketinin yürürlüğe girmeden Yüksek mahkeme tarafından incelenmesi anayasaya aykırıdır. Anayasa değişiği 330 ile 367 arasında oy alarak kabul edilmişse bu halkın referandumda evet demesiyle yürürlüğe giriyor. Burada yürürlüğe girmemiş bir metin var. Bu şuna benziyor. Evli olmayan kişilerin boşanma davasını görüyor. Bu kadar abes bir konu bu… Anayasa Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirse şunu sormak gerekiyor. Yürürlüğe girmemiş kanunu nasıl oluyor da yürütmeyi durdurma kararı verilir? Bunu bir hukukçu olarak anlamak doğrusu mümkün değil”

Davanın görüşülmesinin dahi hukuksuz olduğunu dile getirmek için bu davaya müdahil olduklarını söyleyen emekli başsavcı, Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu’nun Ergenekon davası sanıklarından Seyfi Oktay’la olan görüşmesini hatırlattı. Kantarcıoğlu’nun erdemli bir şekilde istifa etmesini ya da bu davadan çekilmesi gerektiğini ifade etti.




 Kanal A