TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığındaki toplantıda, başkanlığın sunuşları bölümünde AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu'nun Adalet Komisyonu üyeliğinden istifası Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Genel Kurulda gündeme ilişkin konuların ardından Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki 2. tur görüşmelere geçilecek.

Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. İkinci turda, maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 31 gizli oylama yapılacak.

Teklifin kabulü, bu turda yapılacak oylamalarda, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu (330) ile mümkün olacak. 330 ile 367 oy aralığında Meclis'ten geçecek maddelere ise referandum yolu görünecek.

Paketin en tartışmalı maddeleri yargı ve parti kapatma ile ilgili düzenlemeler. 1. turda Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen madde sınırda geçti. 331 kabul oyu çıktı. En az oy alan madde de bu oldu.

Parti kapatmaya Meclis izni şartı getiren madde BDP'nin sembolik desteği ile 337 oy aldı. HSYK'nın yapısında değişiklik öngören madde ile 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan madde ise 336 oy aldı.

AK Parti 2. turda yine fire vermemek için grubunu sağlam tutmaya çalışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerin hemen öncesinde parti grubuna seslenecek.

Muhalefet ise tıpkı 1. turda olduğu gibi 2. turda da direnişini sürdürecek. CHP yine oylamalara katılmamayı planlıyor. CHP'nin tek planladığı da bu değil. 2. turun hemen ardından zaman kaybetmeksizin paketi Anayasa Mahkemesi'ne götürmek bir başka plan. Bunun için gereken 110 imzanın hesabı yapılıyor. MHP imza vermeyeceğini açıkladı. 97 milletvekili bulunan CHP'nin imza için 13 eksiği var. CHP bu durumda bağımsız milletvekillerine yönelecek. Bağımsızlar AK Parti için de kritik öneme sahip. Maddelerin 330 oyun altına düşmemesi için.
 
BDP ile de dirsek temasının sürdüğü iddiaları var. Taraf gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Pazarlık yok" dese de Anayasa değişikliğinin ardından Siyasi Partiler Kanunu'nda düzenlemeye gidilebileceğinin mesajını verdi. BDP'ye seçim barajı dışındaki talepleri için göz kırptı.

Anayasa teklifinin 2. tur görüşmelerinin 9 Mayıs Pazar günü bitmesi planlanıyor.


Cnn Türk