Paketin tümü için yapılan oylamada da kabul oylarının 330 altında kalması durumunda teklif tümüyle reddedilmiş sayılacak. Teklifin ilk 19 maddesinin tamamına yakınında asgari 2 fire veren AK Parti grubu, 17. madde oylamasında ilk kez “düşme sınırına” bu kadar yaklaştı. AK Parti yönetiminden alınan bilgiye göre, 17. maddenin oylamasına AK Parti Antalya Milletvekili AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Strazburg’da olması, İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da Ankara dışında bulunması nedeniyle katılamadı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de oy kullanamaması nedeniyle 17. maddede 335 oy kullanabilen milletvekili olan AK Parti’nin oy gücü, doğrudan 333’e düştü. İktidar grubu 331 kabul oyu çıkan AYM maddesinde asgari 2 fire verdi. MHP’nin 69 oy gücüyle tam kadro katıldığı oylamaya, 4 bağımsız ve TP’li Yaşar Öztürk de girdi. Muhalefet bağımsızlardan Fevzi İşbaşaran’ın beyaz pulu göstererek “kabul” oyu kullandığını iddia ederken, sadece İşbaşaran “kabul” vermiş olsa bile AK Parti’nin fire sayısı 3’e yükseliyor. Kulislerde geçmiş oylamalardaki sonuçlar dikkate alınarak İşbaşaran dışındaki en az 2 bağımsızın daha “kabul” oyu verdiği ifade edilirken, buna göre de AK Parti’nin fire sayısı 5 olarak hesaplanıyor.

Bağımsızlara AK Parti markajı

Meclis’te Anayasa paketi oylamasına katılan bağımsız milletvekilleri AK Parti’nin markajına alındı. Bağımsız Fevzi İşbaşaran, Mücahit Pehlivan ile Recai Birgün’ün oy kullanma sürecinde AK Parti’li vekillerle yan yana olmaları dikkat çekti. Muhalefet ise bu duruma “Baskı yapılıyor. Derdest ediyorsunuz” diye tepki gösterdi.

18. madde:

Üyelerin görev süresi

Oy veren: 406

Kabul: 335

Ret: 70

Boş: 1

Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresini 12 yıl limiti getiren ve bir kişinin iki defa üye olmasını engelleyen madde.

19. madde:

Komutanlara Yüce Divan yolu...

Oy veren: 407

Kabul: 337

Ret: 69

Çekimser: 1

Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddesinde değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilmesi imkanı sağlanıyor. Ayrıca, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanının da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanması hükme bağlanıyor.

20. madde:

AYM 2. Bölüm

Oy veren: 408

Kabul: 338

Ret: 70

Kabul edilen maddeyle, Anayasa Mahkemesi’nin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 149. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak.

21. madde:

Askeri Yargıtay

Oy veren: 408

Kabul: 338

Ret: 70

Maddeyle Anayasa’nın 156. maddesi değişiyor. Buna göre Askeri Yargıtay üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları dikkate alınacak.

Levent İÇGEN / VATAN