Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa değişikliği paketinin ay sonuna kadar Meclis’e sunulacağını açıklaması tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Konunun bir başka boyutunu ise bu hafta Meclis gündemine gelecek olan referandumla ilgili yasa teklifi oluşturuyor.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin "Teklifin verilmesini özlemle bekliyorum" derken CHP ve MHP, Anayasa değişikliğine destek vermeyeceklerini tekrarladı.

Şahin: "Özlemle Bekliyorum"
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan’ın, Anayasa değişikliğinin ay sonuna kadar Meclis’e geleceği yönündeki açıklamasını "Teklifin verilmesini özlemle bekliyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Başbakan’ın açıklamaları Meclis’te muhalefeti hareketlendirdi.

CHP: "Destek Vermeyeceğiz"
CHP, Anayasa değişikliğinin Türkiye’nin gerçek gündemi olmadığını savundu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Dokunulmazlıklar ve Anayasa’nın geçici 15. maddesi haricinde bu aşamada bu siyasi iktidarla Anayasa değişikliği konusunda taraf olmayacaktır" dedi.

MHP: "İşbirliği Yapmayacağız"
MHP de "Bu Meclis Anayasa’yı değiştiremez" diye tekrarladı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "AKP’yi dürüst ve samimi bulmuyoruz. Hiçbir şekilde işbirliği anlayışı içinde olmayacağız" şeklinde konuştu.

Referandum İhtimali Var
Anayasa değişikliği için 367 oy gerekiyor. 330 ile 367 sayısı arasında ise referanduma gidilmesi gerekiyor. AK Parti’nin sandalye sayısı tek başına değişikliğe yetmeyeceğinden şimdiden bir referandum ihtimali üzerinde duruluyor.

AK Parti şimdiden bu konuda harekete geçti. Anayasa değişikliklerini halkoyuna sunma süresini 120 günden 60 güne indiren teklif bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Şahin’den Muhalefete Cevap
Muhalefetin, "Anayasa değişikliği bu Meclis ile yapılamaz" eleştirisine cevap ise Meclis Başkanı’ndan geldi. Şahin, "Anayasa’nın ve içtüzüğün tanıdığı tüm yetkileri kullanmaya müstehak bir Meclis’tir" dedi.

TRT



  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.