TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oy verildi, 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 15. maddesiyle, Anayasa'nın "Hakimler ve Savcıların Denetimi" başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmeleri sonuna kadar izledi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise çalışmalarını Meclisteki odasında sürdürdü ve oylamalara katıldı.

Milletvekilleri kulisteki televizyonlardan Denizli-Ankaragücü ile Beşiktaş-Sivasspor maçlarını izledi. AK Parti'nin Adana milletvekilleri, akşam yemeğinde kebap, şalgam suyu ve halka tatlısı ikram etti.

Genel Kurulda, daha önce iki olan oy atma kutularının sayısı 4'e çıkarıldı. CHP ve BDP'li milletvekilleri, oylamaya katılmadı. Genel Kurulun bugünkü mesaisi yaklaşık 15 saat sürdü. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 15. maddenin kabul edilmesinin ardından saat 12.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Genel Kurulda, bugün Anayasa değişikliği teklifinin askeri kişilere sivil yargı yolunu açan 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesinin yapısını yeniden düzenleyen 17. ve 18. maddeleri ele alınacak.

Genel Kurul'dan notlar

Gruplar adına söz alan MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, hükümetin "hakim ve savcıları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK), HSYK'yı da kendisine bağlamak istediğini" iddia etti.

Yalçın, "Bu teklif, Yüce Divan korkusu sarmışların son hamlesidir. Ne kadar ambalaj giydirirseniz de yargıyı hükümet bürokrasisi haline getirme amacındadır bu teklif. MHP, yaptıklarınızın hesabını mutlaka soracaktır" diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, maddenin, yargının idare tarafından denetlenmesini amaçladığını ifade ederek, "Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Teklifin Mayıs sonunda çıkarılması, Temmuz sonu sıcağında da halk oylamasına sunulmasının amaçlandığını belirten Atay, "Ekonomik durum o kadar kötü ki insanların yazlıklarına gidecek hali yok" diye konuştu.

Tuncelili Alevi gencin 4 kez hakimlik sınavına girdiğini ve kazandığını, ancak mülakatta kaybettiğini, yargı kararıyla girdiği görüntülü mülakatta ise "Türkiye'nin ilk sopranosu kimdir" türünden sorular sorulduğunu öne süren Atay, "Ben daha zor sorular soracağım size. Oğlu gemi alan ilk başbakan kim? 15 yaşındaki oğlu şirket kurup alışveriş merkezlerinde mısır satan ilk cumhurbaşkanı kim? Cumhurbaşkanlığı Köşkünde oğlunun düğününde harcanan elektriğin parasını ödeyen Cumhurbaşkanı kim?" diye sordu.

Atay, AK Parti sıralarından "yuh" çekildiğini öne sürerek, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den buna müdahale etmesini istedi.

Şahin'in "Duymadım" demesi üzerine, Atay, "Nasıl duymazsınız? Bize küfür edilince duymuyorsunuz. Görevinizi yapın" dedi. Şahin'in "Lütfen benimle tartışmayın" sözleri üzerine, Atay, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yandaş Meclis başkanı yarattınız. Sizleri kutluyorum" diye konuştu.

Şahin, konuşmasını tamamlayıp kürsüden ayrılan Atay'a, "Sayın Atay teşekkür ederim. Şahsımla ilgili sözleriniz için de teşekkür ederim. Çok naziksiniz" diye hitap etti.

Yine tartışma...

Görüşmelerde Başkanlık Divanında görev yapan katip üyenin, MHP'nin verdiği önergenin gerekçesinde bazı paragrafları atlayarak okuması tartışma konusu oldu.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 15. maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 14. madde üzerinde verdikleri önergenin gerekçesinin Katip Üye tarafından atlanarak okunduğunu söyledi.

Tutanak Müdürlüğünden ses kayıtlarını istediğini belirten Vural, kendi metinleri ile kayıt dökümünü karşılaştırdığını ve bazı paragrafların atlanarak okunduğunu, bunun Başkanlık Divanına karşı tereddüt oluşturduğunu ifade etti.

Vural'ın "Siz ne yapacaksınız?" sorusuna karşılık Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Konudan bilgim yok, Zabıtları getirtip inceleyeceğim" dedi.

MHP'li Vural'ın tutanağı göstererek iddiasını yinelemesi üzerine Şahin, "Arkadaşımızı atalım mı, ne yapalım? Vatandaşlıktan mı, milletvekilliğinden mi atalım?" diye konuştu. Kürsüye geden Vural, elindeki tutanağı Şahin'e verdi. Vural'ın "İddiam doğru" demesine, Şahin, "O zaman gelin burayı siz yönetin. Böyle şey olur mu?" karşılığını verdi. Şahin, tutanakların kendisine verilmesinin ardından, "Gerekçe atlanarak okunmuş. Metni okuyan katip üye şu an burada değil" diyerek, katip üyeleri metinleri daha dikkatli okumaları konusunda uyardı ve Vural'a da uyarısı için teşekkür etti.

MHP'li Vural'ın itirazını sürdürerek, "Bu katip üye, Anayasa değişikliği görüşmeleri bitinceye kadar görev yapmasın" önerisine ise Şahin, "Takdirini bana bırakın, ben değerlendireyim. Değerlendirmeyi daha sonra yapacağım. Böyle bir durum olmasına ben de üzüldüm" diye konuştu.

Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile AK Partili Suat Kılıç arasında da "şeytan" tartışması çıktı. Taraflar karşılıklı söz aldı. Meclis Başkanı Şahin, Kamer Genç'in ikinci kez kürsüye gelişinde konu dışı açıklama gerekçesiyle konuşmasını bitirmesine izin vermedi. CHP'li konuşmacıların ortak görüşü Meclis Başkanı'nın tarafsız olmadığı yönündeydi.

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hakim ve savcıların müfettiş kararıyla dinlenmediğini belirterek, "Talep müfettişlerden gelir ama kararı hakimler verir. Ancak o şekilde dinleme yapılabilir. Bunun da Anayasa ve ilgili yasada yeri bellidir" dedi.

"Başbakan aleyhine karar veren hakime verilen ceza" ile ilgili soruya karşılık Ergin, "o ceza, o hakimin şahsına verilmiş bir ceza değil. Aynı adliyede, aynı şekilde dosyalar teraküm (birikme, yığılma) ettirildiyse, bütün hakim ve savcılar için aynı uygulama yapılmıştır" diye konuştu.

Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam'ın, uçakla Adana'ya gittiğini ve oradan Mersin'e geçtiğini belirterek ziyaretin amacının da Adliye Sarayı inşaatıyla ilgili olduğunu söyledi. Ergin, bu konuda bir açıklama yapıldığını ifade ederek, bunun dışındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. (Cnn Türk)