Anadolu Fikir Platformunca, İhtiyaç Akademi Kocatepe Şubesi'nde düzenlenen söyleşide konuşan Can, adalet ve hukuk hakkında konuşmak için hukukçu olmanın gerekmediğini, herkesin bu konularda görüşünü söyleyebileceğini kaydetti.

ABD ve İngiltere olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesinde adaleti vatandaşların sağladığını örneklerle anlatan Can, ''Avrupa'da çoğu ülkede yargıçlar siyasi parti üyesi olabiliyor. Siyasi partilere mensup hakimler daha iyi kararlar veriyor. Türkiye'de böyle bir duruma yargının siyasallaşması diyorlar. Bizde her şey ters. Orada adaleti mümkün kılacak mekanizmalar, Türkiye'de adaletsizliği kılıyor'' dedi.

Türkiye'nin henüz ''bir anayasası olmadığını'' savunan Can, şunları söyledi:

''Darbe anayasaları vardır. Bir tek 1921 Anayasamız vardı toplumun ürettiği. Türkiye'nin temel, hayati bir sorununa bu anayasayla çözüm bulunabilir. Ama şimdiki anayasa ile toplumun en ufak bir sorunu bile çözülemez. Bütün diktatörlüklerde anayasa, hukuk sistemi vardır. Bir anayasanın, hukuk düzeninin var olması özgürlüğün garantisi değildir. Anayasal düzen bütün unsurlarıyla halk tarafından yapılmalı. Özgürlük halkın talebidir. Biz sistemi bu şekilde kurmadığımız zaman hukuk sistemi bir anlam ifade etmiyor. Anayasamız darbe anayasası, yargıya ilişkin tüm yasalar darbe yasası. Hukuk sistemimiz böyle oluşturulmuş. Yargı sistemiyle ilgili ne kadar yasa varsa darbeyle yapılmış. Sistem bunun üzerine kurulmuşken hukukun üstünlüğünü, adaleti ve özgürlüğü ifade etmez. Türkiye'nin insan hakları ihlali nereden geliyor?

Hukukun üstünlüğü bize kötü şeyler ifade eder. Hukuk kavramları içine yerleşmiş bir darbe ideolojisidir. Hukukun içine gizlenmiş ulusal irade, özgürlük talebi değildir. Türk yargı tarihinde özgürlükleri göremezsiniz. Siyasi partilerin kapatılmasına bakın. Partiler, demokrasiye ve insan haklarına aykırılık nedeniyle kapatılmamış.''

Türkiye'de hukuk sistemini toplumun yaratmadığını ifade eden Can, ''Türkiye sivil anayasa yapmalı. Siyasiler bu tabloyu çok net ortaya koymalı. Aksi takdirde bundan sadece iktidar partisi değil, tüm partiler zarar görür. Siyaset yargıyı Avrupa standartlarına yerleştiremediği sürece Türkiye çok büyük zarar görür. Sivil anayasa şart, bizim anayasamız yok'' dedi.

Can, dinleyicilerden birinin ''AK Parti'ye kapatma davası açılabilir mi? Beklentiniz nedir?'' sorusuna, ''Siyasi parti kapatma davalarının demokrasi, insan hakları, özgürlükle ilgisi yok. Bu politik bir savaştır ve Türkiye iyice giriyor. Hukuk, politik savaşın bir aracı haline dönüştürülmeye çalışılıyor'' yanıtını verdi.

Zaman