Hükümetin, seçimlere 2 ay kala kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarabilmek için Meclis'ten yetki istemesi tartışmaya neden oldu. Eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, 'süper yetki' olarak yorumlanan talep için Anayasa Mahkemesi uyarısı yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin geçmişte 'Yasama TBMM'nin işi' diyerek geniş yetki istenen kanunları iptal ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Türk, 'Bunun da iptali gündeme gelebilir' dedi. Prof. Türk'ün AKŞAM'a yaptığı değerlendirmeler şöyle:

KANUN DA AYKIRI
Anayasa'nın 113. maddesinin 1. fıkrası, bakanlıkların kurulması ve kaldırılmasının ancak 'kanun' ile düzenlenebileceğini vurguluyor. Eğer tasarı bu şekilde yasalaşırsa, bu yönüyle de anayasaya aykırılık teşkil edecektir.

YENİDEN YAPILANMA
Talep, süre bakıldığında, sadece bu dönemi değil, seçim sonrasını da kapsıyor. Devlette çok ciddi bir yeniden yapılanma planlandığını düşündüren bir tasarı.  Meclis tatile girdikten sonra peş peşe bazı KHK'ler çıkarılabilir. AKP, seçim sonrası tek başına iktidar olanağı bulursa, kapsamlı adımlar da atabilir. Bunun adı reorganizasyondur.
TSK Personel Kanunu'nu da tasarının kapsamında. Baştan önyargıyla yaklaşmamak lazım. Ancak, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gibi gündeme getirilen hususlar için anayasa değişikliği gerekir, buradan alınacak yetkiyle bu mümkün değil.

Ölçülü ve dikkatli olunmalı
Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Avukat Ali Fahir Kayacan da, KHK yetkisi konusunda çarpıcı tespitler yaptı:  'Hukukçu olarak karşı olduğum bir yöntem bu. Özal zamanında çok kullanıldı. Meclis'in toplanamayacağı, acil durumlarda düşünülmesi gerekli bir yol. Hükümet geniş yetkiye sahip oluyor ve bir anlamda yasamanın yetkisini kullanıyor. Dolayısıyla çok ölçülü ve dikkatli kullanılması gerekli' diye uyardı. Yetkiye dayanarak birçok şey oldu bittiye de getirilebilir. Bu uygulamanın olumsuz ve sakıncalı yönü. Ancak yasada gerekçe ve kapsam belirtiliyor.'




Akşam