Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) siyasi iktidarın, yürütme organının etkisine açık hale getirildiğini söyledi.

Feyzioğlu, Eskişehir Barosunca Adliye Sarayı Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte vereceği ''Ceza Muhakemesinin Güncel Sorunları'' konulu konferans öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 2006 yılında Yargıtayda üye sayısını 150'ye düşürmek isteyen siyasi iktidarın, 2011 yılına gelindiğinde üye sayısını 387'ye çıkarmak istediğini savundu.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kalabalık bir yüksek mahkemenin olmadığını anlatan Feyzioğlu, sorunun, ilk derece mahkemeleri ve savcılıklarda yapılacak düzenlemeyle giderilebileceğini bildirdi.

Tek amaçlarının insan haklarını korumak olduğunu belirten Feyzioğlu, şöyle konuştu:

''Suni bir kriz yaratıp, 9,5 yıl ilk derece mahkemesinde beklemiş bir davada, Yargıtaya geldikten sonra birkaç ay içinde karar verilmesini bekliyorlar. Daha sonra 'niye karar verilmedi' deyip, tahliye olan Hizbullah sanıklarını örnek göstererek Yargıtayın üye sayısını Cumhuriyet tarihinde görülmemiş derecede, yüzde 50 artırmak istiyorlar. Ne değişti 2006'dan 2011'e. 2006 yılında HSYK'da çoğunluk Yargıtay ve Danıştayın seçtiği üyelerdeydi. Bu üyeler teminatlı ve bağımsızdı. 2011 yılında ise HSYK maalesef siyasi iktidarın, dolaylı ya da doğrudan denetimine açık hale geldi. HSYK siyasi iktidarın, yürütme organının etkisine açık hale getirilmiştir. Hizbullah davası 9,5 yıl Diyarbakır'da beklemiş bir dava. Dünyanın neresinde bir davanın 10 yıl sürmesi demokratiktir. Yargıda bir aksama var.''

Feyzioğlu, senelerdir Adli Tıp Kurumunda, Diyarbakır'da ilk mahkemede beklemiş bir davadan bahsettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Adli Tıp Kurumunu Adalet Bakanlığı yönetiyor. Adalet Bakanlığının, ilk mahkemenin elinde senelerce beklemiş bir davadan bahsediyoruz. Yargıtay Başsavcılığının eline gelmiş. Yargıtay incelerken 10 yıllık süre doldu. Kimse 10 yıllık sürenin 9,5 yılının neden Diyarbakır'da dolduğunu sorgulamıyor. Bundan yola çıkarak Yargıtayın üye sayısını yüzde 50 oranında artırmak isteniyorlar. Lütfen herkes gözünü açsın.''



AA