Ankara Kızılay Meydanı’na beyaz bir BMW ile gelen canlı bomba, aracı otobüs duraklarının olduğu noktada patlattı. Araçtaki saldırı düzeneğinin, Merasim Sokak’ta 29 can alan patlamadakiyle aynı olduğu belirlendi. İlk bulgulara göre katliamın şüphelisi, terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK.

Başkent'te Başbakanlık Merkez bina, Milli Eğitim ve Adalet Bakanlıklarına yaklaşık 100 metre mesafede, dün saat 18.43’te bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. İntihar bombacısı, beyaz renkli BMW marka araçla Başbakanlık Merkez binasına 100 metre mesafedeki Çevik Kuvvet polisinin bulunduğu noktayı hedef aldı.


 

Bomba yüklü aracı, öğrencilerin akın ettiği Güvenpark’taki metroya yakın noktada belediye otobüsüne çarparak patlattılar.

Saldırgan, bariyer nedeniyle polis noktasına ulaşamayınca belediye otobüsleri ve duraklarının bulunduğu noktada aracı patlattı. Patlamanın etkisi çok büyük bir alanda hasara neden olurken, bir belediye otobüsü ile 5 otomobil tamamen yandı. Bölgedeki binaların camları kırılırken, yoldan geçen 20’ye yakın araçta da hasar oluştu. Saldırganın, bomba yüklü araçla polis noktasına giderken fark edildiği, çevik kuvvet ekibinin havaya ateş açtığı öğrenildi. İlk resmi bilgiye göre olayda 34 kişi hayatını kaybederken, 19’u ağır olmak üzere 125 kişi yaralandı. Olayı soruşturmak üzere 4 başsavcıvekili 12 savcı görevlendirildi.

EN YOĞUN MEYDAN

Ankara’da vatandaşların en yoğun olduğu, dünkü üniversiteye giriş sınavından sonra öğrencilerin de akın ettiği bölgede meydana gelen terör saldırısından sonra panik yaşandı. İşyerleri tamamen boşaltıldı. Sokaklarda sinir krizleri geçiren, ağlayan, yakınlarını arayan insanların feryatları yükseldi. Patlamanın duyulmasının ardından yüzlerce ambulans, itfaiye ve polis ekibi bölgeye sevk edildi. Kızılay’a çıkan tüm yollar trafiğe kapatılırken, yaralılar dakikalar içerisinde ambulanslarla hastanelere gönderildi.

VİRANŞEHİR’DEN GELMİŞ

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Terör, İstihbarat, Kriminal ve Olay Yeri İnceleme ekipleri, yüzlerce metrelik alanda delil topladı. Yapılan ilk incelemede, saldırının, olay sonrası yanan ve parçalanarak demir yığınına dönüşen beyaz renk BMW marka bir araçla yapıldığı ortaya çıktı. Bombalı saldırıda kullanılan aracın Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden Ankara’ya geldiği de anlaşıldı. Saldırıda kullanılan araçtaki bomba ve bomba düzeneğinin de 17 Şubat’taki Merasim Sokak’taki saldırıyla aynı olduğu, araç içerisinde kurulan düzenekle bombanın patlatıldığı öğrenildi. Yine elde edilen ilk bulgulara göre saldırıyı terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK’ın yaptığı değerlendiriliyor.

Saldırının hedefinin ise Başbakanlık Merkez bina ile birçok bakanlık ve Genelkurmay’ın bulunduğu bölgede güvenlik önlemleri alan Çevik Kuvvet polisi olduğu belirlendi. Kızılay Meydanı’nın toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yasaklanmasının ardından Güvenpark’ta yaklaşık 8 yıldır Çevik Kuvvet polisi sabit görev yapıyordu. 2 minibüs içerisinde yaklaşık 50 polis 24 saat esasına göre görev yapıyordu.

GÜVENLİK ZİRVESİ

Saldırının ardından Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantıya İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz katıldı.

Patlamadan kısa süre sonra yayın yasağı getirildi. Geçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsadığı bildirildi. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de sosyal medyaya erişim yasağı getirdi. Başta Twitter ve Facebook olmak üzere sosyal paylaşım sitelerine erişim, patlama fotoğraf ve videoların paylaşılması nedeniyle engellendi.

BOMBADAN GERİYE KALAN - Fotoğraf: Selahattin SÖNMEZ

5 AYDA 3. PATLAMA

ANKARA, dünkü katliamla birlikte, ekim ayından bu yana 3’üncü terör saldırısına sahne oldu. Başkentin tanıklık ettiği ilk katliam, 10 Ekim 2015 günü Ankara Garı önünde yaşanmıştı. ‘Emek, Barış, Demokrasi’ mitinginin toplanma yeri olan gar önünde saat 10.04’te art arda iki patlama meydana gelmişti.

IŞİD’in canlı bomba saldırısında ilk anda 95 olan ölü sayısı, daha sonra yaralılardan hayatlarını kaybedenlerle birlikte 103’e yükselmişti. 17 Şubat’ta ise askeri kurumlar ile lojmanların da bulunduğu Merasim Sokak’ta bu kez PKK’lı bir canlı bombanın askeri servis araçlarını hedef alan saldırısında 29 kişi can vermişti. 

HASTANELER TEYAKKUZDA

SaldırınIN ardından başkentteki hastaneler teyakkuza geçti. Bütün sağlık personeline acil çağrı yapılırken çok kısa süre içinde ekipler görev yerlerine geçtiler. Yaralılar Ankara’daki 24 ayrı hastanede tedavi altına alındı. Yakınlarından haber alamayanlar da hastanelere akın etti. İbn-i Sina, Hacettepe ve Numune hastanelerinin önü yaralıların yakınlarıyla doldu. Hastanelerin kan verme çağrısı üzerine vatandaşlar, kan vermek için kan merkezlerine akın ederken, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı yetkilileri kan stoklarının yeterli olduğunu açıkladı.   Sağlık Bakanlığı ALO 184 bilgi hattı devreye girdi. Vatandaşların bu hattan yaralıların hangi hastanede tedavi gördüğü ve sağlık durumları hakkında bilgiye ulaşabilecekleri bildirildi. 

Fevzi KIZILKOYUN-Mesut Hasan BENLİ-Rıza ÖZEL-Selahattin SÖNMEZ-Gamze KOLCU- Gizem KARAKIŞ-Oğuz DEMİR-Sedat CENİKLİ-Murat YILMAZ-Doğahan GİRİTLİOĞLU/ANKARA - HÜRRİYET