Kanuna göre, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi adıyla kurulacak yeni üniversite, sosyal ve beşeri bilimler fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi, yabancı diller fakültesi, dini ilimler fakültesi, hukuk fakültesi, sosyal bilimler enstitüsü, Doğu ve Afrika araştırmaları enstitüsü, Türk dünyası araştırmaları enstitüsü, Batı dünyası araştırmaları enstitüsü ve İslam araştırmaları enstitüsünden oluşacak.
 
Fatih Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olan ve Ankara'da açılan Hemşirelik Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Ankara Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ve Ankara Meslek Yüksekokulu Turgut Özal Üniversitesine bağlanacak. Bu bölümlerde halen öğrenimlerini sürdüren öğrenciler ile öğretim elemanları ve mal varlığı, Turgut Özal Üniversitesine devredilecek. 2012-2013 öğretim yılında kayıt yaptıranlar da dahil olmak üzere öğrencilere verilecek mezuniyet belgesi, istemeleri halinde önceki üniversitenin adıyla verilebilecek. 

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Ankara Üniversitesi bünyesinde Siyasal Bilgiler, Hukuk, Dil Tarih Coğrafya, İlahiyat fakültesi yer alırken kurulacak yeni üniversite bünyesinde de aynı alanlarda fakülteler kurulmasının gerekçesinin açıklanmadığını söyledi. Üniversiteyle ilgili 3 kuşkusu olduğunu ifade eden Güler, "Yeni üniversite 3 dönem üst üste milletvekilliği yapmış devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür? Eğer bu üniversitenin rektör veya yardımcılarına 3 dönem milletvekilliği yapmış olanlardan atama yapılırsa haklı çıkacağım. Ankara'da tematik bir sosyal bilimler üniversitemiz var, o da kurulacak yeni üniversite bünyesinde toplanabilir mi?" diye konuştu. 

AK Parti'li bir milletvekilinin "paranoyaya kaçıyorsunuz" demesi üzerine Güler, "Hayır soru soruyorum, hesabını vermeye hazırım. Paranoya akli dengeyi içermez, o nedenle geçersiz" karşılığını verdi. 

Güler, bilim ile ilmin aynı şey olmadığını kaydederek, "Üniversite bünyesinde dini ilimler fakültesi kuruluyor. Yeni üniversitenin bilimsel yöntemi nasıl olacak? Bünyesindeki 4 fakülte bilim, biri ilim yapacak. Eğer öyleyse ilim bilimin önündeyse dini ilimler fakültesi diğer 4 fakülteyi peşinden götürecek. Üniversitenin ilk iki yılında öğrenciler bu 5 fakülteden oluşturulacak ortak programdan geçirilecek. Eğer bilim ile ilim arasında size göre hiyerarşi varsa yeni üniversite dini ilimler fakültesi önderliğinde bir tür medrese olacaktır. Hepimiz yaşayalım görelim, dilerim yanılırım" dedi.