Ankara Valiliği, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nın (YARGI-SEN) kapatılması için dava açmaya hazırlanıyor. YARSAV'ın ardından YARGI-SEN de varlığını sürdürebilmek için hukuk mücadelesi veriyor. 20 Ocak 2011'de kuruluşuna ilişkin belgeleri Ankara Valiliği'ne sunan YARGI-SEN'e "faaliyetlerinizi durdurun yoksa kapatma davası açarız" uyarısı gönderildi.

Anayasa'nın sendika kurma hükümlerini düzenleyen 51'inci maddesinin anımsatıldığı Ankara Valiliği'nin yazısında, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre, yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin, hâkimlerin ve savcıların sendika kuramayacakları ve üye olamayacakları belirtildi. Ankara Valili, bu yasadan hareketle YARGI-SEN'in faaliyetlerini durdurmasını aksi taktirde kapatılması için dava açacaklarını belirtti. Sendikaya verilen kapatma süresi ise dün doldu. Valilik şimdi YARGI-SEN hakkında kapatma davası açacak.

-YARGI-SEN HUKUK MÜCADELESİNE HAZIRLANIYOR-

Sendikalarının tüzel kişilik kazandığına dikkat çeken YARGI-SEN ise 2004 yılında Anayasa'nın 90'ıncı maddesine eklenen "temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla yasaların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır" düzenlemesiyle savunma yapmaya hazırlanıyor.
Yapılan değişiklikle Türkiye, "İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Kişisel ve Siyasal Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşmesi, ILO Sözleşmesi" gibi 6 düzenlemeye taraf oluyor. İlgili sözleşmelerde yargıçların, savcıların ve yüksek mahkeme üyelerinin sendikal örgütlenmelerini yasal güvence altına alıyor. YARGI-SEN Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "açılan bu dava hükümet "özgürlüklerin önünü açıyoruz" demesine rağmen kendisinin istediği biçimde kullanılmayan alanlarda özgürlüklerin kapalı olduğunu göstermektedir. Bu durum Türkiye'de evrensel hukuktan ne uzak hareket edildiğini gösteriyor" dedi.Valiliğin dava açma kararıyla hükümetin kendi anlayışlarına göre bir özgürlük tablosu ortaya çıkarmaya çalıştığını savunan Eminağaoğlu, "Hukuk işleyeceği için amaçlarına ulaşamayacaklardır. Yeni meslek sendikacılığının önü açılacak ve her meslek kuruluşu meslek esaslı sendika kurabileceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.(ANKA)
(YE/ÖMR)