ANKARA - Başkent'in gündeminde askeri malzeme taşıdığı gerekçesiyle Ankara'ya indirilen Suriye uçağı yer alıyor. 

Türkiye, askeri malzeme taşıyarak sivil havacılık kurallarını ihlal eden Suriye Havayolları'na ait uçakla ilgili Suriye'ye nota verdi. Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na iletilen nota, sadece ihlale iişkin olarak verildi.

Notada sivil havacılık kurallarının ihlalilinin kabul edilemeyeceği bildirildi.

Öte yandan, uçağın indirilmesiyle ilgili istihbaratın nereden geldiği konusunda farklı iddialar ortaya atılmıştı. Diplomatik kaynaklar, istihbaratın ABD'den gelmediğini bildirdi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da uçağın askeri malzeme taşıdığına dair alınan ihbar üzerine, uçağın Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirilmesine ve gerekli kontrollerin yapılmasına karar verildiğini belirtti. 

Durumun uçağa, Karadeniz üzerinde sefer halindeyken, pilota geri dönme şansı verecek şekilde bildirildiğini ifade eden Ünal, ancak uçağın pilotunun geri dönmeyi tercih etmemesi üzerine, yerel saatle 17.15'te inişin gerçekleştirildiğini kaydetti. 

Uçağın alana inmesini takiben, uçaktaki tüm yolcuların emniyeti ve olabilecek ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli önlemler alındığını bildiren Ünal, yolculara istedikleri takdirde uçağı terk ederek bekleme salonuna geçebilecekleri ve burada ağırlanabileceklerinin bildirildiğini, ancak yolcuların sadece bir kaçının uçaktan ayrıldığını, çoğunluğunun uçakta beklemeyi tercih ettiğini kaydetti. 

Ünal, şöyle devam etti: 

"Ayrıca olabilecek sağlık sorunlarına anında müdahale edilebilmesini teminen, bir sağlık ekibi ve bir ambulans devamlı hazır bekletilmiş, yolculardan birinin rahatsız olduğuna dair bilgi alındığında uçağa doktor gönderilmiş, ancak ihtiyaç olmadığı cevabı alınmıştır.

Dolayısıyla, yolcuların hayatının ve güvenliğinin tehlikeye düşürülmüş olmasına ilişkin olarak ortaya atılan endişelerin dayanağı bulunmamaktadır. 

Uçağın pilotu, uçaktaki yolcu listesi ve yolcuların milliyeti konusunda tarafımıza bir bilgi vermemiştir. 

Uçakta Rus vatandaşlarının bulunduğu, Ankara'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği'nden uçağın Ankara’dan ayrılmasından kısa bir süre önce öğrenilmiştir. 

Büyükelçiliğin Rus yolcularla ilgili bildirimi yapmasını takiben, Bakanlığımız ilgili birimleri arasında gerekli eşgüdüm kurularak, uçaktaki Rus yolcular hakkında düzenli olarak Büyükelçilik yetkililerine bilgi aktarılmıştır. 

Konu hakkında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı da bu sabah Moskova Büyükelçiliğimiz tarafından bilgilendirilmiştir."



NTV