Antalya Barosunda, düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde konuşan Alper Tunga Bacanlı, baroda ilk kez böyle bir etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Bacanlı daha sonra koltuğunu, 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Fatma Doğan'a bıraktı. Doğan da kendisine verilen fırsat için teşekkür ederek, "Baro başkanı olsaydım, çocuğa ve kadına karşı şiddeti sonlandırmak ve zor durumdaki çocuklara yardım etmek isterdim" dedi.

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Esin Kurt, yaptığı konuşmada, Türkiye nüfusunun büyük kısmının genç ve çocuklardan oluştuğunu söyledi. Çocuk ve gençlerin geleceğini teminat altına almak konusunda yetişkinlere büyük görev düştüğüne işaret eden Kurt, "Çocukların haklarını korumak, onları sağlıklı ortamlarda, bedenen ve ruhen bütünlüklerini ve güvenliklerini sağlamak, biz anne, babaların ve devletimizin görevidir" dedi.

Türkiye'de son 60 yılda UNICEF'in de katkılarıyla çocuk haklarında önemli kazanımlar elde edildiğinin altını çizen Kurt, ancak tüm hakların hayata geçirilebilmesi için daha yapılacaklar olduğunu vurguladı. Anayasa ve başka yasal düzenlemelerde çocukların haklarının korunduğunu belirten Kurt, "Ancak tüm çocukların haklarının güvence altına alınması ve çocukların yararının gözetilmesi için bu düzenlemelerde değişiklikler yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

"Çocukların görüş sahibi olma ve katılma hakları yeterince tanınmamaktadır" diyen Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, çocuk adaleti alanındaki yasalarını ve uygulamalarını en ileri uluslararası standartlar düzeyine getirmek için özellikle son dönemlerde önemli çabalar harcamıştır. Ne var ki iş uygulamaya geldiğinde sonuçlar farkılık göstermektedir. Bugün bile çok sayıda çocuk hala yetişkinlerin yargılandığı mahkemelerde yargılanmaktadır. Önemli sayıda çocuk, mahkeme önüne çıkarılmadan uzun süre cezaevlerinde tutulmaktadır. Gözaltı koşulları hala şikayet konusudur ve çocuk mağdurlara yönelik hizmetlerin iyileştirilmesi gerekmektedir."

Esin Kurt, çocuk ve gençlerin düşüncelerine kulak verilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.



AA