Avrupa Parlamentosu'nun liberal kanadına mensup üyesi İtalya kökenli Fiorella Provera, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde AKP ve insan hakları reformlarını konu edindi. 12 Haziran'da AKP'nin yüzde 50 oyla parlamentoda 326 sandalye kazandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1982 Anayasası'nı revize etme sözü verdiğini ancak AKP'nin tek başına değişiklik için 4 sandalye eksiği bulunduğunu belirten Provera, "Bunun için parti anayasal reform üzerinde uzlaşmayı sağlamak için muhalefet partileriyle birlikte çalışmak zorunda" dedi.
İnsah Hakları İzleme örgütünün (Human Rights Watch) Türk hükümetine değişikliğin ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunduğunu, özellikle kadınlar ve ülkenin Kürt nüfus alanında dikkat gösterilmesi gerektiğini belirten İtalyan Vekil, "İnsan hakları örgütü aynı zamanda yeni anayasanın güçler ayrılığı; parlamentonun konumunun güçlendirilmesi; başkanın yetkilerinin sınırlandırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması ve ordu üzerinde tam sivil denetiminin sağlanmasına dikkat çekti. HRW'den Kenneth Roth "Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye'nin bölgesel bir güç olması konusunda ciddiyse, haklar ve hukukun üstünlüğünde liderliğini göstermeye muhtaç' dedi" hatırlatmasını yaptı. Fiorello Provera "AKP'nin seçim başarısından sonra 12 Haziran'da Başbakan Erdoğan anayasa yapma sürecinin kapsayıcı olacağına söz verdi. Tüm siyasi partilerle istişarelerde bulunacağını ve sivil toplum örgütleri ve akademik uzmanların buna dahil edileceğini de söyledi" hatırlatması yaptıktan sonra şu soruları yöneltti:
"-Komisyon'un Türk hükümetini, yeni bir anayasada yukarıda sıralananları, kadınların ve dini ve etnik grupların statüsüne özel ilgiyle, teminat altına almaya teşvik etmek için almaya hazırlandığı rol ne¬?
-Komisyon Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Ashton ya da Üye Stefan Füle'nin Türk yetkililerle Türkiye'nin yeni anayasasını yakın bir gelecekte ele almaya hazırlandığını teyid edebilir mi?"

-FÜLE'DEN UZLAŞMA VURGUSU-

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Türkiye ile ilgili 2010 İlerleme Raporu'nda Komisyon'un, AB standartları ve AB katılım kriterleri doğrultusunda Türkiye'de demokrasinin daha fazla güçlendirilmesine sağlam temel oluşturacak yeni bir sivil anayasa ihtiyacının altını çizdiğini bildirdi. Füle, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy'un, Başbakan Erdoğan'a 12 Haziran seçimlerinden sonra gönderdikleri kutlama mesajlarında "Gelecek dönemin, mümkün olan en geniş danışma ve diyalog ve uzlaşma ruhu içinde yeni bir anayasa çalışması dahil, ek reformlar için yeni fırsatlar sunacağına inanıyoruz" dediklerini hatırlattı.
Füle kendisinin de 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde aynı mesajı verdiğini belirtirken, "Komisyon Türkiye'de yeni bir anayasa doğru yapılan çalışmaları yakından izlemeye devam edecek ve Türkiye'ye bu süreçte yardımcı olmaya hazır bulunacaktır" dedi.(ANKA)