Türkiye'deki mobil servis sağlayıcıları, 40 milyon dolarlık mobil uygulama pazarının yüzde 80'ine sahip olan Apple, Android ve Blackberry'yi, Türkiye'de hiçbir "vergi" ve "düzenlemeye" tabi olmadıkları gerekçesi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkan Tayfun Acarer'e şikayet edecek. Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkan Yardımcısı Burak Kır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki mobil servis sağlayıcıların, sattıkları her ürün için neredeyse yüzde 60'ın üzerinde vergi ödeyip, telekomünikasyon ile ilgili düzenlemelere uyma zorunlulukları olduğunu söyledi. Türkiye'de pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncuların ise vergi ödemedikleri gibi, herhangi bir düzenlemelere de tabi olmadığını vurgulayan Kır, "Devletimizin önemli bir vergi kaybına neden olan bu durum, Türk firmaları açısından ise haksız rekabete neden oluyor. Konuyu Maliye Bakanlığı'na ve BTK'ya taşıyarak, sorunun bir an önce çözülmesini isteyeceğiz" dedi. 
"AKILLI TELEFONLAR ZİRVE YAPTI"

Kır, cep telefonu teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimi de değerlendirirken, yeni bir dünya ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Bunun adını da "Akıllı Cihazlar Dünyası" olarak isimlendiren Kır, Türkiye'nin bu süreci 2007 yılından itibaren yaşamaya başladığını, ancak 2012 yılında bu alanda zirve yaptığını kaydetti. GSM operatörlerin ellerindeki telefonların yüzde 20'sinin akıllı telefonlardan oluştuğunu ve satılan cep telefonlarının yüzde 50'sini akıllı telefonların oluşturduğuna dikkati çeken Kır, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanılan tüm cep telefonlarının akıllı cihazlardan oluşacağını ifade etti. Kır, "Türkiye özellikle global oyuncular için gerek vergisel gerekse de hukuksal düzenlemeleri bir an önce hazırlamak ve uygulamak zorunda" dedi. 

"1 TL'NİN NEREDEYSE YÜZDE 60'I VERGİYE GİDİYOR"

Akıllı telefonlar sayesinde artık cep telefonlarından yapılan işlemlerin daha kolay ve hızlı olduğuna dikkat çeken Burak Kır, "Spor, bilgi eğlence, oyun, müzik ve mobil ticaret hizmetlerini artık akıllı telefonlar sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu tüketicilere önemli bir avantaj sağlarken, piyasa oyuncuları olan bizleri haksız rekabet ile karşı karşıya bırakıyor" dedi. Türkiye mobil uygulamalar pazarında Türk şirketlerin yanı sıra aralarında Appe IOS, Android ve Blackberry'nin de bulunduğu global oyuncuların da bulunduğunu ifade eden Burak Kır, "Şu anda akıllı telefonlar üzerinden satılan uygulamalar pazarının yüzde 80'i global oyuncuların elinde. Ancak onların hiçbir vergi, kanun veya düzenlemeye tabi değilken, Türk şirketler ise 1 TL'lik ürünün neredeyse yüzde 60'ını KDV, ÖİV ve diğer vergiler şeklinde devlete ödüyor" dedi. 

KONU MALİYE BAKANLIĞI VE BTK'YA TAŞINACAK

Kır, Türk şirketlerinin hiçbir şekilde devlete vergi ödemekten kaçınmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Global oyuncular mademki Türkiye'de iş yapıyorlar, o zaman bizler ile aynı şartlarda çalışacaklar. Eğer onlar da bizler gibi vergi ve kanunlara tabi olurlarsa, devletin bu alandan aldığı vergi gelirleri ikiye katlanır. Bizler için ise pazardaki haksız rekabet ortamı giderilmiş olur." MOBİLSİAD olarak önümüzdeki günlerde bu konuyu Maliye Bakanlığı'na ve BTK'ya taşıyacaklarını açıklayan Burak Kır, "Biz kesinlikle, global şirketler burada olmasın, pazarımızdan çekilsinler, demiyoruz. Onlara tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de ihtiyacı var. Ancak, eşit şartlarda rekabet etmek bizim de hakkımız. Devletin bu konuda adım atmasını bekliyoruz" dedi. Konuyu Maliye Bakanlığı'na ve BTK'ya taşıyacaklarını açıklayan Kır, konuyla ilgili adım atılmaz ise Türk şirketlerinin hayatta kalabilmesi ve global oyuncular ile aynı şartlarda rekabet edebilmesi için yurtdışına taşıyacaklarını, firmaların buna mecbur kalacağını vurguladı.