ARABULUCU ONAYI ŞART

Hacıeminoğlu yaptığı açıklamada 'Tasarının 3. Maddesine göre 3.maddesine Kanuna, bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında arabulucuya başvuru dava şartı olarak düzenlenmiştir. Davacı arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde mahkeme davacıya son tutanağı 1 haftalık kesin sürede sunmasını aksi halde davanın usulden reddedileceğini ihtar edecek ve son tutanak mahkemeye ibraz edilmediği taktirde dava usulden reddedilecektir.' dedi.

ARABULUCULUK ÜCRETİ

Ayrıca, 'Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları halinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenecektir. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz. 

Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde, iki saatlik arabuluculuk ücreti  Hazine tarafından arabulucuya ödenecektir.



ADLİ YARDIM

Yine tasarının 21.maddesine göre Arabuluculuk ücretini karşılamak için adli yardıma ihtiyaç duyan taraf, arabuluculuk bürosunun bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinin kararıyla adli yardımdan yararlanabilecektir.

Arabuluculuk Daire Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de halihazırda 13444 tane arabulucu bulunmaktadır. 16498 adet uyuşmazlık ki  toplam 813.810.045,73 TL.lık uyuşmazlık arabuluculuk çözüm yöntemi ile hallolmuştur. 

Konu dağılımına göre de uyuşmazlık çeşidi olarak en çok başvuru işçi-işveren uyuşmazlıklarında yapılmıştır.

YARGININ YÜKÜ AZALACAK

Yargısal sürece göre daha kısa sürede ve daha az maliyetle çözüme kavuşma imkanı veren arabuluculuk çözüm yönteminin dava şartı olarak İş mahkemeleri kanun tasarısında yeralıyor olması işçi-işveren açısından olumlu ve yargının yükünün de dolaylı olarak azalacak olması adına da sevindiricidir.' ifadelerini kullanan Av. Arb. Sinem Hacıeminoğlu, 'Ülkemiz adına hayırlı uğurlu olmasını dileriz.' dedi. (hukukihaber.net)