TEKİN GÜRBULAK
 
Trafikte yeni dönem başladı. Pek çok cezada değişikliğe gidildi. Özellikle alkollü ve ehliyetsiz araç kullananlara ağır cezalar uygulanacak. Yeni kurallara göre sadece ehliyetsiz araç kullanan değil, aracın ruhsat sahibi de ceza alacak. Alkolmetreye üflemeyen, hem para cezası ödeyecek hem de ehliyeti teslim edecek. İzmir’de  uygulanmaya başlayan yeni düzenlemelerde 11 sürücü alkolmetreye üflemek istemedi. Bu sürücülere iki bin TL idari para cezası kesilirken, ehliyetlerine iki yıl süreyle el konuldu.
 
İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekipleri tarafından 11 Haziran’dan itibaren yapılan uygulamalarda 432 sürücü ehliyetsiz olarak direksiyon başında yakalandı. Ehliyetsiz sürücülere bin 407 lira ceza kesildi. Ehliyetsiz araç kullananlar, ilkinde 1 aydan 2 aya kadar, ikincisinde ise 2 aydan 3 aya kadar hapis cezası alacak. Ehliyetsiz yakalanan 432 sürücüden 300’ünün araç sahibi farklı çıktı. Bu sebeple 300 ruhsat sahibine de ayrıca bin 407 lira ceza yazıldı. Yetkililer, araç sahiplerine arabayı verdikleri kişileri iyi tanımaları konusunda uyarıda bulunurken, yeni düzenlemeyle aracı kullanan kişinin ehliyetsiz olması durumunda ruhsat sahibinin de bin 407 lira ceza aldığını belirterek şunları söyledi: “Ceza kesilen araç sahiplerinden bazıları gelerek itiraz etti. Fakat trafik kanunundaki değişikliği anlattığımızda neden ceza aldıklarını öğrendiler. Büyük şaşkınlık yaşadılar. Alkollü araç kullananlara da ağır cezalar geldi. Bazı sürücüler alkolmetreye üflemek istemiyor. Böyle olunca 2 bin lira idari para cezası kesip, ehliyetlerine iki yıl süreyle el koyuyoruz. Alkolmetreye üfleselerdi, ilk defa alkollü olarak yakalananlara 700 lira idari para cezası kesip, ehliyetlerine 6 ay süreyle el koyacaktık. Üflemeyince daha zararlı çıktılar. Yakında uyuşturucu metre uygulaması gelecek.”
 
Bu arada İzmir’de geçtiğimiz yıl ilk 6 aylık dönemde 15 ölümlü kaza meydana gelirken, bu kazalarda 16 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl ilk 6 ayda ise 8 ölümlü kaza meydana gelirken, bu kazalarda 9 kişi öldü. Ölümlü trafik kazalarında geçen yıla göre yüzde 47’lik bir düşüş yaşandı. İlk 6 aylık dönemde toplam kaza sayısı ise 9 bin 235’ten, 10 bin 289’a yükseldi.