1968’de kurulan ve 1980’lerin sonunda özelleştirme takvimine alınan Aşkale Çimento, 1993'te esnaf, çiftçi ve işçilerden oluşan çok ortaklı yapı (Er-Çim-San Holding) tarafından satın alındı.

31 milyon 150 bin dolara fabrikayı alan 800 ortaklı yapının müdahalesiyle kısa sürede borçlar ödendi, yeni tesisler açıldı, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Erzurum'u tek temsil eder hale gelindi ve son olarak Uzanlar Grubu’na ait 2 çimento fabrikası daha bünyeye katıldı.

Erzurum’un yanı sıra Ağrı, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Van’da tesisleri bulunan ve Gümüşhane’de 100 milyon dolarlık ikinci bir tesis yatırımı daha süren Aşkale Çimento’da, şu sıralar Rekabet Kurulu'nun verdiği yüksek cezanın şoku yaşanıyor.

Hürriyet gazetesinde Dinçer Gökçe imzasıyla çıkan haberde, bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'in kesilen cezayla ilgili açıklamaklarına yer verildi.

Aşkale Çimento’nun da aralarında bulunduğu 10 çimento üreticisine geçen hafta değişen miktarlarda rekabeti ihlal gerekçesi ile para cezası verildiği, en yüksek cezanın ise 10 milyon 750 bin TL ile Aşkale Çimento’ya kesildiği belirtilen haberde, Yücelik’in, “Burada başarı sanki cezalandırılıyor gibi. Batık bir şirketi bu noktaya getirdik. Binlerce kişi istihdam ediliyor. Ve haksız bir biçimde rekor bir ceza ile karşı karşıya kaldık” değerlendirmelerine yer verildi.

Haksız bir karar ile karşı karşıya oldukları iddiasında bulunan ve söz konusu rakamın oldukça yüksek olduğunu ifade eden Yücelik, “Geçen yılki kârımız 20 milyon lira seviyesinde. Gelen ceza kârın yarısı... Ve buranın 800 ortağı var. Hepsine kâr payı dağıtıyoruz. Üstelik çetin geçen kış koşulları nedeni ile altı aydan beri doğru dürüst çalışamıyoruz da" şeklinde konuştu.