Söz konusu masraf kalemleri arasında önemli bir yer tutan personel ve amortisman giderleri, hazirandaki yasa değişikliğiyle kapsam dışında bırakılmıştı. TSK'yla ilişiği kesilen öğrenciler de ödedikleri paraların bir kısmını geri alabilmek için komutanlıkların yolunu tuttu. Ancak büyük bir şok yaşadılar. İlgili komutanlıklarda görevli saymanlar, hesaplamaları paradan 6 sıfır atarak yaptı. Bugünün parasıyla askerî okullara binlerce lira ödeyenler, karşılığında sadece 14 lira almaya hak kazanabildi. Paranın tahsili için Ankara Kara Harp Okul Saymanlığı'na gitmeleri gereken öğrencilerin yapacakları masraf bile 14 TL'nin üzerinde.

Askerî okullardan 'disiplinsizlik' veya başarısızlık gerekçesiyle atılan ve öğrenim giderleri adı altında kendilerinden milyonlarca lira tahsil edilen öğrenciler bir darbe daha yedi. Haziranda yapılan yasa değişikliğiyle, söz konusu masraf kalemleri arasından önemli bir bölümü oluşturan personel ve amortisman giderleri çıkarıldı. TSK'yla ilişiği kesilen öğrenciler de ödedikleri paraların bir kısmını geri alabilmek için komutanlıkların yolunu tuttu. Fakat haklarını alacaklarını düşünen eski askerler tam bir şok yaşadı. İlgili komutanlıklarda kanunu uyguladıklarını söyleyen saymanlar, hesaplamaları paradan 6 sıfır atarak yaptı. Bugünün parasıyla askerî okullara binlerce lira ödeyenler karşılığında 14 lira gibi komik rakamlar almaya layık görüldü. Paranın tahsil edilebilmesi için de Kara Harp Okulu Saymanlığı'na müracaatları istendi. Paranın alınması için yapılacak masraflar bile 14 TL'nin üzerinde.

Söz konusu trajikomik uygulamanın mağdurlarından biri de 1990 yılında Kara Harp Okulu'na giren İsmail D. 1993 yılında okuldan ayrılıyor ancak kendisine eğitim giderleri adı altında o günün parasıyla 65 milyon TL fatura çıkarılıyor. İsmail D., söz konusu parayı binbir güçlükle ancak 30 ayda ödeyebiliyor. İsmail D., Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, o gün ödediği paranın bir kısmını alabilmek için Kara Harp Okulu Komutanlığı'na başvuruyor.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMASI ŞART

İlgili yasa gereği, kendisinden alınan personel ve amortisman giderlerinin geri ödenmesini istiyor. Ancak askerî saymanlar tarafından çıkarılan faturayla tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tüm hesaplamalar 6 sıfır atılarak yapılıyor. Ve kur farkı hiç dikkate alınmıyor. Kendisine sadece 14 TL ödeneceği bildiriliyor. Personel ve amortisman giderleri, askerî okullardan ayrılan öğrencilerin ödedikleri meblağların yarısına tekabül ediyor. İsmail D., kendisine 65 milyon fatura çıkarıldığı dönemde, asgari ücretin 2,5 milyon lira olduğunu hatırlatıyor. İsmail D., mağduriyetin giderilmesi için çıkarılması beklenen torba yasada ek düzenleme yapılmasının yeterli olduğunu söylüyor.

Emekli Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan, "Genel uygulama bu olduğu için, birçok kişi bu şekilde mağdur oldu. Askerî saymanlar konuyu Maliye Bakanlığı'na sormuş. Bakanlık da bu şekilde ödeme yapılmasını istemiş. O günlerde, traktör satıp borcunu ödeyenler vardı. Çıkarılan rakamlar çok komik." diyor. Hükümetin söz konusu kanuna ek bir madde koyarak, bu durumu düzenlemesi gerektiğini dile getiriyor. Olayı tam bir fiyasko olarak nitelendiren Çağlayan, sadece liradan 6 sıfır atıldıktan sonraki tarihlerde askerî okullardan ayrılanların normal rakamları alabileceğini kaydediyor.

1993'te asgari ücret 2,5 milyon liraydı

TÜİK verileri ışığında enflasyon hesaplaması dikkate alındığında 1993 yılında 65 milyon lira (65 TL) Kasım 2010 tarihinde 25 bin 211 TL olarak hesaplanıyor. Öğrenci İsmail D.'den alınan 65 milyon TL'nin ne kadar büyük bir rakam olduğunu ortaya koymak için birkaç veriyi aktarmakta fayda var. 1993 yılının 12. ayında altının gramı yaklaşık 200 bin liraydı. Bugünün ifadesiyle sadece 20 kuruş. Bugün ise altının gramı tam 61 TL. Aynı yıl asgari ücret ise 2 milyon 497 bin 500 Türk Lirası olarak kayıtlara geçti. Şu anda ise asgari ücret net 629 TL. Ancak askerî saymanlar, hesaplama yaparken söz konusu hiçbir veriyi baz almaya gerek görmüyor.