Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, son YAŞ krizinde bazı komutanların yargı eliyle değil, siyaset eliyle cezalandırıldıklarını belirterek, "Kimi askerlerin yıllarca emek verdikleri, ülke savunması için yaşamlarını ortaya koydukları mesleklerinden ve mesleki yönden yükselme ve kariyer yapma hedeflerinden henüz daha iddia aşamasındaki bir dava veya soruşturma nedeniyle alıkonulmuş olmaları yargı eliyle değil siyaset eliyle cezalandırma anlamına gelir ki, bu hukukun en temel ilkelerinden olan "masumiyet karinesi' ilkesine açıkça aykırıdır" dedi.
"Demokrasi sivil bir yönetim biçimi olmakla demokratik hukuk devletlerinde askerler sivilleri değil, siviller askerleri yönetir. Bu bağlamda askerlerin siyasi iktidara karşı tavır alma, muhalefet yapma gibi bir hakları yoktur" dedi.
Coşar, TBB'nde son gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. YAŞ toplantısında yaşanan krize değinen Coşar, ordunun komutan kademesinin kimlerden oluşacağı konusunda yasanın sivil yönetimin takdirinde olduğunu, hükümetin bu konuda yaptıklarına da saygı duyulması gerektiğini ifade etti. Coşar şöyle devam etti:
"Bununla birlikte henüz haklarında verilmiş ve kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmayan ve o nedenle de "masumiyet karinesi' gereği masum sayılmaları gereken kimi askerlerin yıllarca emek verdikleri, ülke savunması için yaşamlarını ortaya koydukları mesleklerinden ve mesleki yönden yükselme ve kariyer yapma hedeflerinden henüz daha iddia aşamasındaki bir dava veya soruşturma nedeniyle alıkonulmuş olmaları, yargı eliyle değil siyaset eliyle cezalandırma anlamına gelir ki, bu hukukun en temel ilkelerinden olan masumiyet karinesi ilkesine açıkça aykırıdır."
Coşar basın toplantısında Anayasa paketine ilişkin de eleştirilere de yer verdi.



Anka