Son günlerin siyasetin ardından tartışılması en revaçta olan gündem maddesi ‘bedelli askerlik’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu konuda yapacağı çalışma.

On binlerce gencin büyük umut bağladığı “Ha çıktı, ha çıkacak” diye beklediği, askerliğin uzaması veya kısalması tartışmasında TSK’nın aslında taslağının büyük kısmının hazır olduğu ortaya çıktı. Taslağın tamamlanmasının ardından düşünülen yeni sistem hakkında Başbakan ve hükümete detaylı bilgi verilecek ve önerileri alınacak.

Milliyet gazetesinden Fikret Bila ve Vatan gazetesinden Bilal Çelin’in haberlerine göre yeni askerlik sisteminin şekillenmesi şöyle anlatılıyor;

TEHDİT ALGISI VE TSK’NIN İHTİYAÇLARI
Fikret Bila’nın haberine göre Türkiye’nin tehdit algısı, TSK’nın ihtiyaçları ve düşünülen yeni askerlik sistemi hakkında detaylı bilgi verilecek. Başbakan ve hükümetin önerileri alınacak. Bu aşamadan sonra çalışmaya son şekli verilecek.

TEK TİP YOK
Tek tip değil TSK’nın, kamuoyunda algılandığı gibi herkese tek sürede askerlik yaptırılması gibi bir düşüncesi yok. TSK’nın düşündüğü yeni sistemde yine farklı askerlik süreleri olacak. Çalışmanın temel amacı ise “aynı koşullarda olanların eşit süre” askerlik yapması. Bu bağlamda halen uygulanan farklı askerlik sürelerinin birbirine yaklaştırılması düşünülüyor.

TSK, uzun ve kısa dönem askerlik sürelerini yedek subaylık süresine, yani 1 yıl civarına yaklaştırmayı düşünüyor. TSK’nın yürüttüğü taslak çalışmada 15 aylık normal askerlik süresinin düşürülmesi öngörülüyor. 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinin ise uzatılması planlanıyor. Böylece, yedek subaylık için uygulanan veya yeniden belirlenecek yedek subaylık süresi esas alınacak ve uzun dönemler ile kısa dönemler bir-iki aylık farklarla bu süreye yaklaştırılacak. 15 ay olan uzun dönem normal askerlik süresi kısalırken, 6 ay olan kısa dönem askerlik süresi uzayacak. Bu sürenin de 8 ay civarında olması düşünülüyor.

YEDEK SUBAYLIK VE DÖVİZLİ
Yeni sistemde yedek subaylık uygulamasının kaldırılması düşünülmüyor. Başta doktorlar olmak üzere, TSK’nın her zaman ihtiyaç duyduğu meslek gruplarından yedek subay alımı devam edecek. Yurtdışında çalışanlara uygulanan dövizli askerlik uygulaması da sürecek. Yurtdışında çalışan ve koşulları yasada belirlenen kurallara uyanlar dövizli askerlik uygulamasından yararlanmayı sürdürecekler.

SİLAH ALTINDA OLANLARA YARAYACAK
Yeni askerlik yasası yürürlüğe girdiğinde silah altında olanlar lehte olan hükümlerden yararlanacaklar. Örneğin 15 ay için askere gitmiş olanlar, yeni belirlenecek askerlik süresinden yararlanacak ve erken terhis olacaklar. Kısa dönem olarak 6 aylığına askere gidenlerin askerliği ise uzamayacak. 6 ay dolduğunda terhis olacaklar. Uzayacak olan kısa dönem askerlik süresi, yasadan sonra askere gideceklere uygulanacak.

TSK’nın kamuoyunda tartışıldığı gibi bir “bedelli askerlik” planlaması yok. Askerlik yükümlülüğü yaşına gelmiş olanlardan isteyenlerin, belli bir bedel ödeyerek 1 ay gibi bir süre askerlik yapmalarına olanak sağlayacak bir düzenleme düşünülmüyor.

BEDELLİ BELKİ 35 YAŞ ÜZERİNE
Bilal Çetin’de haberinde Fikret Bila gibi benzer askerlik süres için benzer detaylara yer verirken Hükümet’in bedelli askerlik beklentisi konusunda net bir açıklama yapmadığına, “olur” ya da “olmaz” demediğini belirterek beklentinin diri tutulduğunu belirtiyor.

Çetin’in Hükümet ve askeri kaynaklarından aldığı bilgiye göre yeni askerlik sisteminde, askerlik tek tip olmayacak, ama süre eşitlenecek. Üniversite mezunlarının bir bölümü yedek subay, bir bölümü de yedek subay benzeri ihdas edilecek bir statüde askerlik yapacak. 15 ay olan askerlik süresi kuvvetle ihtimal 12 aya indirilecek. Bedelli askerlik ihtimali ise çok düşük. 35 yaşın üstündekiler için belki...
 





(Habertürk)