Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nce kıyı kenar çizgisinin bilimsel yöntemlerle belirlenmediği gerekçesiyle 2010 yılında açılan dava zamanında itiraz edilmediği gerekçesiyle reddedildi.

Danıştay 14. Daire yerel mahkemenin kararını bozunca İstanbul 9. İdare Mahkemesi bu kez bilirkişi raporuna uyarak kıyı kenar çizgisinin tespiti yapılırken mevcut yönetmelik ve yasaya uyulmadığını belirterek kıyı kenar çizgisi işleminin hukuka aykırı olduğuna 30.06.2017 tarihinde karar verdi. Danıştay bu karara yapılan itirazı da reddederek kararı onadı. Aradan geçen 7 yıl içinde projeler bitirildi konutların pek çoğuna yerleşildi. Yalı Ataköy, Ataköy Hyyat Regencey Otel, Sea Pearl gibi projelerin tamamı kıyı kenar çizgisinin içinde kaldı. Uzmanlar bu yapıların depreme karşı mukavemeti olmadığını söylüyor.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberi şöyle: Ataköy sahilde kıyı kenar çizgisi 2004 yılında İstanbul Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce çizildi. İmar yasasına göre kıyı kenar çizgisinin kara tarafında 50 metre mesafeye kadar yapılaşma izni veriliyor. Bu yeni kıyı kenar çizgisine göre de Ataköy sahildeki yapılaşmalara inşaat ruhsatları verildi.

Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği yeni oluşturulan kıyı kenar çizgisine 2010 yılında dava açtı. İstanbul Üniversitesince hazırlanan kıyı kenar çizgisi bilimsel raporunun delil olarak gösterdi. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Elmas tarafından hazırlanan raporda yeni hazırlanan kıyı kenar çizgisi ile kıyı çizgisinin birbirine çok yakın olduğu, oysa bu durumun falez içeren kıyılarda mümkün olduğu, aslında kıyı kenar çizgisinin çok daha kara içinde kaldığı vurgulandı. Mahkeme keşif ve bilirkişi istedi. Bilirkişi raporunda yeni kıyı kenar çizgisi için şöyle denildi: “Yeni oluşturulan kıyı kenar çizgisinin sondaj verilerine göre bilimsel verilere dayanmadığı gözlenmektedir. Asıl kıyı kenar çizgisinin mevcuttan daha ötede ve kara içine doğru olduğu kanaatine varılmıştır. Bu bakımdan mevcut yeni kıyı kenar çizgisi bilimsel verilere dayanmadığından ilgili bakanlık komisyonlarınca bilimsel yöntemlere göre yeniden çizilmesinin gerektiği tespiti yapılmıştır.’’


cumhuriyet.com.tr