Erhan SEVEN/ ANKARA

Atatürk’ün vasiyetini yıllardır araştıran bir isim var: Meriç Tumluer. Babasının dedesi Mehmet Rıfat Efendi, Atatürk’ün korumalığını üstlenmiş. İşte vasiyeti bildiğini söyleyen torun Tumluer’in ortaya attığı o iddialar:   

TÜRK-İSLAM BİRLİĞİ:
Mustafa Kemal’in gizlenen vasiyetinde Türkiye Cumhuriyeti devleti, milleti, Türk- İslam coğrafyası için gelecekte yaşanabilecek sorunlar yer alıyor. Ayrıca Musul ve Kerkük’ün alınması gerektiğini dile getiriyor.

KÜRT SORUNU
: Atatürk, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni kimseyi ayırt etmeden eğitim ve öğretimleri için harcanmasını istiyordu. Olası bir Kürt sorununun da önüne geçmeyi hedefliyordu.

DARBELERİN NEDENİ: 12 Eylül darbesi yapılarak anayasanın değişmesi sağlandı. Çünkü önceki anayasa ile 10 Kasım 1988 yılında 50 yıl dolduğu için gizlenen vasiyetin açılması gerekiyordu. 25 yıllık bir yasak konuldu.

MENDERES BİLİYORDU: 27 Mayıs’ta yapılan darbe Menderes’e yönelikti. Vasiyetin açıklanmasıyla hilafetin canlanacağı ve bunu da Menderes’in bilmesi nedeniyle  darbe yapıp öldürdüler.

SUİKAST: 8. Cumhurbaşkanı merhum turgut Özal’ın ölümünün nedeni de Atatürk’ün vasiyetinde yer alan Kürt meselesinin çözümü ve Türk ülkeleriyle birlik  için Özal’ın attığı adımlar.  Ahmet Özal bana bu konuyla ilgili bazı bilgiler verdi. Babasının gizlenen vasiyetin açıklanması için çalışmalar yaptığını bildiğini belirtti.