1 Eylül’de kapılarını açacak olan İstanbul’un 115 yıllık ilk lüks oteli Pera Palace’ta bulunan Atatürk’ün odasındaki eşyalar davalık oluyor. Şimdiki işletici Beşiktaş Turizm Yatırımları şirketinin 2006 yılında Pera Palace’ın işletmesini satın aldığı İstanbul Turizm Yatırımları şirketinin ortaklarından Aylin Süzer Ejder, Atatürk’ün odasında sergilenen eserlerin kendilerine ait olduğunu belirterek dava açacağını söyledi.

Pera Palace otelinin içerisinde bulunan Atatürk’ün odasında sergilenen eşyaları babası Hasan Süzer’in Atatürk’ün yaverinden yıllar önce satın aldığını belirten Ejder, “Koruması babama dilediği yerde sergilenmesi ve teşhiri için izin vermişti. Bir kısım eşyayı da Ülkü Teyze (Adatepe) bize verdi. Babam verilen eşyaları alıp toplayıp müze haline getirmişti. Şimdi mahkemeye başvuracağım ve eşyaları geri alıp toplayacağım” dedi.

BÜYÜKLERİ BÖYLE KONUŞMAZ

Aylin Süzer Ejder, şirketin diğer ortakları Kemal, Cennet ve vefat eden abisi Cem’in eşi Filiz Süzer’in kendisiyle hareket etmemesi halinde bile tek başına mücadele edeceğini söyledi. Pera Palace’ın yatırımcısı Beşiktaş Turizm Yatırımları şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, Atatürk’e ait olarak müze halinde bulunan otelin 101 numaralı odasındaki eşyaların müzeye ait olduğunu belirterek, “Atatürk’ün özel eşyaları manevi kızı Ülkü Hanım tarafından buraya bağışlanmıştır” dedi. Kalkavan, Süzer Ailesi’nin büyüklerinin böyle bir söz söyleyebileceğini düşünemediğini ifade etti. Oteli 2006 yılında Süzer Ailesi- ’nden 15milyon dolara aldıklarını anlatan Kalkavan, “Geçen 4 yıl içerisinde maliyetimiz 20 milyon doları buldu. Bu bedele ilave resmi 23 milyon dolar restorasyon harcaması yaptık. Otelin bize maliyeti 43 milyon doları buldu” dedi.



Ülkü Adatepe: Eşyaları verdiğim doğrudur

Atatürk’ün manevi kızı olan Ülkü Adatepe, geçmiş zamanda sergilenmesi amacıyla çatal, bıçak ve yatak örtüsü gibi eşyaların bizzat kendisi tarafından Süzer Ailesi’ne verildiğini doğruladı. Adatepe “Ben onlara hediye olarak verdim. Bundan sonra ne yapacaklarını kendileri bilirler. Ancak şimdi eşyaları kimin hak ettiği konusunda, kendi aralarındaki anlaşmaya bağlı. Bu konuda satışı yapanın çıkıp konuşması gerekiyor” diye konuştu.

KORUMASI VEKALETLE HASAN SÜZER’E VERDİ

Odada sergilenen eşyalar Atatürk’ün 10 yıl boyunca koruma polisliğini yapan Rıdvan Gür Arı tarafından muvafakatname ile Hasan Süzer’e verildi. Arı, “Ulu Önder Atatürk’ün muhtelif tarihlerde şahsıma hediye ettiği eşyaların benden sonra ancak Hasan Süzer tarafından muhafaza edileceğine kanaat getirmiş bulunuyorum” diyor. Odada Ata’ya ait 31 adet parçanın içerisinde giyim eşyalarının yanı sıra Atatürk’ün sigarası, kartviziti, manevra gözlüğü, yarım kalmış bloknotu gibi eşyalar bulunuyor.

101 NUMARALI ODA ATATÜRK’ÜN

Pera Palace Oteli’nin 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de, Ata'nın şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi. Oda açılışa yetiştirilmeye çalışıyor.


ÜNSAL EREKE/ GAZETE HABERTURK/ HT EKONOMİ