Altaş, Ankara Üniversitesi ile Avrupa Politeknik Üniversitesi arasında gerekli prosedürlerin tamamlanamaması nedeniyle çifte diploma programının başlayamadığını belirtti. Kosova'daki bölüme kayıt yaptıran öğrencilerin çift diplomayı içeren söz konusu protokol ile ilgisinin bulunmadığını söyleyen ve öğrencilerin de bunu bildiğini savunan Altaş, "Zaten çift diploma ile ilgili protokolü ilk baştan beri internet sitesine de koyduk. Orada çok açık bir şekilde YÖK onayından sonra ÖSYM kanalı ile çift diploma programına öğrenci alınacağı yazıyor." dedi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Avrupa Politeknik Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi arasında çift diploma verilmesi amacı ile akdedilen akademik iş birliği protokolü hakkında bilgi verdi. Altaş, "Protokolde, çift diploma programının Ankara Üniversitesi Senato'sunun ve YÖK'ün onayından sonra başlayacağı ve öğrenci alımlarının ÖSYM kanalı ile yapılacağı kararlaştırılmıştı. Ne var ki, Yüksek Öğretim Kurumu, EPU tarafından Kosova'da YÖK standartlarına göre akreditasyonu tamamlanmış bir hukuk fakültesi teşekkül edilemediği gerekçesi ile çift diploma programının açılabilmesinin öncelikle akreditasyon işlemlerinin tamamlanması şartına bağlı olduğunu bildirdi. Bu prosedürün EPU tarafından tamamlanamaması nedeniyle çift diploma programı başlayamadı. Şu saatten sonra devam eder miyiz, onu da bilmiyorum. Fakülte yönetimi ile görüşeceğiz." diye konuştu.

"BU DESTEĞİ BAŞKA ÜNİVERSİTELERE DE VERİYORUZ"

Kosova'daki bölüme kayıt yaptıran öğrencilerin çift diplomayı içeren söz konusu protokol ile ilgisinin bulunmadığını söyleyen Altaş, "YÖK tarafından da tanınan Bulgaristan merkezli Avrupa Politeknik Üniversitesi'nin, İnsani ve Sosyal Bilimler, Kamu Yönetimi Fakültesi Hukuk Lisans Bölümü var. Bu bölüm Kosova'da eğitim yapıyor. Avrupa Politeknik Üniversitesi yetkilileri, Kosova'da öğrencilerin vize sorunu olmaması ve Türkçe eğitime izin verilmesi nedeniyle Kosova'da eğitim vermeyi tercih ettiklerini bildirdi ve burada verdikleri Türkçe hukuk eğitimine bizden katkı sağlamamızı istedi. Biz de hoca desteği verdik. Biz bu desteği başka üniversitelere de veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"ORTADA BİR YANLIŞ ANLAŞILMA BULUNDUĞU SÖYLENEBİLİR"

Bu bölümün çift diploma ile ilgisi olmadığını kendisini arayan ailelere de açık bir şekilde belirttiklerini kaydeden Altaş, "Zaten çift diploma ile ilgili protokolü ilk baştan beri internet sitesine de koyduk. Orada çok açık bir şekilde YÖK onayından sonra ÖSYM kanalı ile çift diploma programına öğrenci alınacağı yazıyor." dedi.

Öğrencilerin, bütün bunları bilerek kayıt yaptırdığını savunan ve kandırmanın söz konusu olmadığını düşündüğünü söyleyen Altaş, "Nitekim, EPU mütevelli heyeti başkanı, bu öğrencilerin EPU'nun İnsani ve Sosyal Bilimler, Kamu Yönetimi Fakültesi Hukuk Lisans Bölümü'ne kayıtlı öğrenciler olduğunu ve bu öğrencilere hukuk diploması verileceğini açıkça ifade ediyor. Bunu kendi öğrencilerine de bildirdi. Bu öğrenciler 4 yıl okuduktan sonra YÖK'ün denklik prosedürüne tabi olacak, denklik almak suretiyle Türkiye'de de diplomalarını kullanabilecek. Bu nedenle ortada bir yanlış anlaşılma bulunduğu söylenebilir." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN KOSOVA'DA TÜRKÇE EĞİTİM VERMESİNİ İSTEMEYENLER VAR"

Altaş, şöyle devam etti: "Tüm bunların dışında görünen o ki, bu proje siyaseten de birilerini ciddi manada rahatsız ediyor. Yaptığımız incelemelerde Kosova'da sadece EPU'nun değil pek çok yabancı üniversitenin akreditasyon almakta güçlük çektiğini öğrendik. Kosova'ya Amerika dahil bir çok ülkeden üniversite rağbet göstermektedir. Avrupa Politeknik Üniversitesi Kosova'da belli bir aşamaya gelmiş, biz de Kosova ile kültürel ve manevi bağlarımızı dikkate alarak kendilerine destek verdik. Yapabilseydik, çift diploma programını da yapacaktık. Ancak ne yazık ki, Türkiye'nin Kosova'da Türkçe eğitim vermesini istemeyenler var."

EPU'nun öğrencilere aydınlatıcı bilgi vermemiş olabileceğini aktaran Altaş, bazı öğrencilerin kandırıldıklarını iddia etse de bazılarının da bunun çift diploma olmadığını bildiğini söylediğini aktardı. Altaş, "Zaten EPU aksine bir davranış sergilemiş ise biz de kandırılmış oluruz." ifadesini kullandı.