KONYA’nın Ilgın İlçesi’nde avukat Hüsnü Yıldırımer’in sosyal paylaşım sitesi ’Facebook’daki sayfasının şifresini ele geçirip, aralarında hakim, savcı ve avukatlarında bulunduğu arkadaşlarını cep telefonu mesajıyla 50’şer lira dolandıranın, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde Dr. H.B.’ye ait işyerinden aynı yöntemle 8 ilde daha dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. Avukat Yıldırmer 8 yerde de aynı yöntemin gerçekleşmesi nedeniyle, olayın PKK terör örgütüyle bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

Ilgın İlçesi’nde oturan avukat Hüsnü Yıldırımer’in sosyal paylaşım sitesi ’Facebook’daki sayfasının şifresi geçen yıl mart ayında hackerler tarafından ele geçirildi. Şifreyi ele geçiren hackerler, Yıldırımer’in sayfasında bulunan aralarında hakim, savcı ve avukatların da bulunduğu 15 arkadaşının cep telefonlarına, ’Paymo’dan 50 TL karşılığı Facebook kredisi almak için bu mesaja ’Evet’ yazıp cevaplayınız. Bu işlem size ait değilse, onay vermeyiniz" yazılı mesaj göndererek dolandırdı. Arkadaşlarının dolandırıldığını öğrenen Hüsnü Yıldırımer de, Ilgın Cumhuriyet Başsavcılığı’na ’Bilişim hırsızlığı ve dolandırıcılık’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine çalışma başlatan Ilgın Cumhuriyet Savcılığı, Yıldırımer’in şifresini ele geçiren kişinin internet ’IP’ numarasından, şüphelinin Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki doktor H.B. olduğunu saptadı. Suçlamaları kabul etmeyen H.B., adına kayıtlı olan ’IP’ numarasının sahibi olduğu internet kafeye ait olduğunu söyledi. H.B., cumhuriyet savcılığına verdiği ifadesinde, internet kafeyi 6-7 yıldır işlettiğini, 4-5 ay önce de kapattığını belirterek, müşterilerinden birinin de yapmış olabileceğini ileri sürdü.

H.B.’nin de ifadesinin ardından Ilgın Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamesinde, yöneltilen suçlamayı kabul etmeyen H.B. hakkında, aynı suçtan Tekirdağ, Ankara, Burdur Tefenni, Düzce Yığılıca, Antalya Korkuteli, Şırnak Silopi, Balıkesir Edremit ve Bursa İnegöl Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturma yürütüldüğünü ve aynı suçların tesadüf olmayacağı belirtildi. İddianame Ilgın Asliye Ceza Mahkemesi’nce de kabul edilip davanın nisan ayında görülmeye başlanacağı öğrenildi.

Hukuki mücadelesini sürdüreceğini belirten Avukat Hüsnü Yıldırımer, ”Dr. H.B. hakkında 8 ayrı yerde de soruşturmanın yürütülmesi bir tesadüf değildir. Olayın PKK terör örgütüyle de bağlantısı olabilir. Bu durum yargılama aşamasında daha net ortaya çıkar” dedi.

SANAL DOLANDIRICILIK

Uzmanlar, ’paymo’ oyunu ile dolandırılıcık olayını şöyle anlattı:

”Bu tip dolandırıcılık olayında cep telefonuna mesaj gelen kişiler ’evet’ dediği taktirde, mesajda yazılı olan miktar faturasına yansır. Dolandırıcı kişi ise facebook gibi sosyal paylaşım sitesindeki ’paymo’ya benzer oyunlarda, dolandırdığı kişilerin ’evet’ mesajıyla cevap vermesiyle oyun sitelerinden ya karakter satın alır ve bunu sonra satar, ya da sahip olduğu karakterlerin puanları yükseltip yine başka birilerine e-ticaret yöntemiyle satar” dedi.



İsmail AKKAYA/KONYA, (DHA)