Bursa 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği, ‘somut tespit ve araca ilişkin ayırt edici özellik’ belirtilmediği gerekçesiyle Avukat Soydaş'ın yaptığı itirazın kabulüne karar verdi. Karar uyarınca ödenen para cezası Soydaş'a iade edilecek.

Bursa Barosu Avukatlarından Suna Soydaş geçen 26 Haziran günü otomobil kullanırken cep telefonu ile görüştüğü gerekçesiyle 88 lira para cezasına çarptırıldığını, kendisine tebliğ edilen ceza tutanağıyla öğrendi. 

Bunun üzerine Soydaş, böyle bir kural ihlali yapmadığını bildirerek, Emniyet Müdürlüğü Hukuk İşleri ve Soruşturma Bürosu hakkında 'idari para cezasına itiraz' davası açtı. Bursa 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği'nde bu konuda yapılan yargılama sonuçlandı. Hakim, ‘Somut tespit ve araca ilişkin ayırt edici özellik’ bulunmadığı gerekçesiyle itiraza konu yaptırım kararının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. 5236 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 28/8-b maddesi uyarınca itirazı kabul eden Hakim, Bursa Valiliği, Emniyet Müdürlüğü Ceza İşleri Büro Amirliği'nce Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı ile verilen 88 TL İdari Para Cezasına ilişkin İdari Yaptırım kararının kaldırılmasına ve kesilen para cezasının kişiye ödenmesini de kararlaştırdı. 

Edip TEKİN/BURSA(DHA)